Παυλίδης Λεωνίδας

Image

Ποιητής, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1895 και πέθανε στην Αγγλία το 1956. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά και στη Γενεύη όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Μεταξύ 1919-1922 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αθήνα όπου το 1920 εξέδωσε και το πρωτοποριακό περιοδικό Λογοτεχνία. Το 1922 επέστρεψε στην Κύπρο κι εξέδωσε την καθημερινή εφημερίδα Ἡμερήσιος Κῆρυξ. Αρχικά (για ένα μήνα περίπου) την εφημερίδα αυτή εξέδιδε μαζί με τον Φάνο Ιωαννίδη και στη συνέχεια μόνος του, για ένα περίπου χρόνο, μέχρι τα τέλη του 1923.

 

Το 1924 έφυγε πάλι από την Κύπρο για να ζήσει στην Αθήνα και αλλού, καταλήγοντας στο Λονδίνο (όπου πήγε μετά το τέλος του πολέμου) και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του.

 

Καταδιώχθηκε τόσο από τις ελληνικές όσο κι από τις βρετανικές αρχές για τις πολιτικές του τοποθετήσεις και τα αριστερά φρονήματά του, και μάλιστα οικογενειακώς (μια κόρη του είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή ήταν κομμουνίστρια, αλλά τελικά σώθηκε με την επέμβαση αριστερών στοιχείων της Αγγλίας). Δεν εξέδωσε κανένα βιβλίο. Ωστόσο δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα μελέτες και πολλά ποιήματά του. Θεωρείται ο πρώτος Κύπριος ποιητής που έγραψε ποίηση σε ελεύθερο στίχο. Βασικά όμως ακολούθησε τα παλαμικά πρότυπα και η ποίησή του χαρακτηρίζεται από μεγαλοστομία, πλούτο εκφραστικών μέσων και μουσικότητα.