Γκουρκάν Μουζαφέρ Αχμέτ

Image

Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, θύμα εξτρεμιστών συμπατριωτών του. Ο Γκουρκάν, εργαζόταν μαζί με τον επίσης δημοσιογράφο Αϊχάν Χικμέτ στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Και οι δυο δολοφονήθηκαν από Τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ., το βράδυ της 22ας προς την 23η Απριλίου του 1962 στη Λευκωσία.

 

Τόσο ο Γκουρκάν όσο κι ο Χικμέτ υποστήριζαν και πρόβαλλαν δυναμικά μέσω της εφημερίδας τους την ειλικρινή φιλία και την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου, προκειμένου να λειτουργήσει και προοδεύσει το νεοϊδρυθέν κυπριακό κράτος. Οι πεποιθήσεις τους, και ιδίως η επιμονή τους για φιλική προσέγγιση και στενή συνεργασία των Τουρκοκυπρίων με τους Έλληνες του νησιού, ήταν οι λόγοι που οι δυο δημοσιογράφοι έγιναν στόχοι της Τ.Μ.Τ., της οργάνωσης που επιδίωκε τον κοινοτικό διαχωρισμό και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Και οι δυο αυτοί Τουρκοκύπριοι ήταν, εκτός από δημοσιογράφοι, και δικηγόροι. Σύμφωνα προς υπάρχουσες πληροφορίες, συνεργάζονταν μυστικά με τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Πολύκαρπο Γεωρκάτζη, στον οποίο έδιναν και πληροφορίες για δραστηριότητες της Τ.Μ.Τ.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image