«Απογευματινή»

Image

Καθημερινή απογευματινή εφημερίδα, που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 22 Φεβρουαρίου 1972 και συνέχισε την έκδοσή της μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2001. Εκδότης και ιδιοκτήτης της ήταν ο Μιχαλάκης Χατζηευθυμίου, συνιδιοκτήτης της πρωινής καθημερινής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και πρωτεργάτης της ανάπτυξης και προόδου του κυπριακού τύπου. Η «Απογευματινή» στο ξεκίνημά της ήταν οχτασέλιδη σε μεγάλο μέγεθος (58X42 εκ.) και σχήμα (εννεάστηλη, πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.). Εφημερίδα με πλούσια ειδησεογραφία και αρθρογραφία.

 

Στο κύριο άρθρο της, στην πρώτη σελίδα της πρώτης της έκδοσης με τίτλο Εἰς τήν πρώτην γραμμήν, η εφημερίδα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: Μέ ἀποφασιστικότητα και τόλμην ή «Ἀπογευματινή» διακηρύττει ὃτι σκοπός της ἓνας καί μοναδικός εἶναι: Νά λέγῃ τήν ἀλήθειαν, διά νά εξυπηρετήσει τόν λαόν, διά νά συμβάλῃ εἰς τήν νίκην τῆς μαχομένης Κύπρου.

 

Η εφημερίδα εμφανίστηκε σε μια κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου περίοδο, όταν η αντιπαράθεση του προέδρου Μακαρίου με τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών είχε φθάσει σε επικίνδυνο σημείο, όταν η παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β' έφθασε στο αποκορύφωμά της και όταν εξυφαίνοντο συνεχείς συνωμοσίες για δολοφονία του προέδρου Μακαρίου. Η εφημερίδα στάθηκε σθεναρά στο πλευρό του Μακαρίου και τον υποστήριξε στο δύσκολο έργο του μέχρι τέλους. Μετά το θάνατο του Μιχαλάκη Χατζηευθυμίου συνέχισε την έκδοσή της με συνιδιοκτήτη και αρχισυντάκτη τον Άνθο Λυκαύγη . Στη συνέχεια η κυριότητα της πέρασε στον Φιλελεύθερο. 

Η εφημερίδα πέρα από τις φιλοκυβερνητικές της θέσεις διέπρεψε κυρίως ως ένα μέσο εύπεπτων και λαϊκίστικων ειδήσεων. Λόγω ανυπαρξίας μόνιμου συντακτικού προσωπικού στηρίκτηκε κυρίως στην αντιγραφή ειδήσεων από τις πρωινές εφημερίδες γεγονός που κατακαιρούς προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες επί θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.