Κύπρος- Εφημερίδα

Εφημερίδα Κύπρος

Image

 Με τον τίτλο Κύπρος κυκλοφόρησαν οι ακόλουθες εφημερίδες:

 

1. Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα, που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λάρνακα στις 21 Ιουνίου 1888. Είχε μικρό μέγεθος και ήταν τετρασέλιδη. Εκδότης, διευθυντής και συντάκτης ήταν ο δικηγόρος Γεώργιος Μ. Σιακαλλής. Η εφημερίδα, που περιελάμβανε και κείμενα στα αγγλικά, ανέστειλε την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 1890, αφού κυκλοφόρησε 114 φύλλα.

 

2. Πολιτική, φιλολογική και εμπορική εφημερίδα, που κυκλοφόρησε στο Βαρώσι στις 16 Φεβρουαρίου 1920 με εκδότη και διευθυντή τον Λούη Γεωργίου Λουίζου. Υπεύθυνος συντάκτης ήταν ο Ν.Κ. Νικολαΐδης. Η Κύπρος θεωρήθηκε από τους εκδότες της ως συνέχεια της Μικρούλας (με την οποία όμως δεν είχε καμιά ομοιότητα ούτε ως προς το σχήμα ούτε ως προς το περιεχόμενο), γι' αυτό και η αρίθμησή της είναι συνέχεια εκείνης της Μικρούλας. Η Κύπρος αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες, κυκλοφορούσε ακανόνιστα, άλλαζε μεγέθη και ποιότητα χαρτιού (από άσπρο, σε κίτρινο και χακί) για να αναστείλει την έκδοσή της τον Οκτώβριο του 1920 αφού κυκλοφόρησε συνολικά 18 φύλλα.

 

3. Εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική και φιλολογική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη Λευκωσία το 1929. Εκδότης της ήταν ο Νικόλαος Α. Ιωαννίδης. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μόνο δυο φύλλα, στις 2 και 18 Δεκεμβρίου 1929 και ανέστειλε την έκδοσή της.

 

4. Μεγάλη καθημερινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 1952 από τον Γιάννη Κυριακίδη, που ήταν και ο ιδιοκτήτης των τυπογραφείων «Κόσμος», όπου εκτυπωνόταν η εφημερίδα. Είχε μεγάλο μέγεθος (57X42 εκ.), σχήμα εννιάστηλο (πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.) και ήταν τετρασέλιδη.

 

Η Κύπρος του Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος υπήρξε από τους στυλοβάτες της κυπριακής τυπογραφίας και δημοσιογραφίας, ήταν σημαντική εφημερίδα με πλούσια αρθρογραφία και ειδησεογραφία που κάλυπτε τόσο τις εσωτερικές όσο και τις διεθνείς εξελίξεις. Περιελάμβανε επίσης έγκυρες λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές, θεατρικές, κοινωνικές, ιστορικές, επιστημονικές και αθλητικές στήλες. Η εμφάνισή της απετέλεσε σημαντικό γεγονός, γιατί ήταν η πρώτη κυπριακή εφημερίδα που εκτυπωνόταν σε σύγχρονο, για την εποχή εκείνη, ταχυπιεστήριο.

 

Πολιτικά η εφημερίδα ήταν τοποθετημένη παρά το πλευρό της Εθναρχούσης Εκκλησίας και της ενωτικής παρατάξεως. Αρχισυντάκτης της εφημερίδας υπήρξε για σειρά ετών ο Χριστάκης Κατσαμπάς.

 

Αργότερα η εφημερίδα μετετράπη σε εβδομαδιαία και τελικά ανέστειλε την έκδοσή της τον Ιούνιο του 1983, αφού έζησε για τριάντα ολόκληρα χρόνια.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image