Τσιμίλλης Λύσανδρος

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1912 στη Μόρφου και πέθανε το 1987. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει νομικά. Σπούδασε για 2 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως διέκοψε τις σπουδές του κι ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε μέλος της Αριστεράς και εκ των ιδρυτικών μελών του ΑΚΕΛ στη Σκαρίνου στις 14 Απριλίου 1941.

 

Εργάστηκε στην Κύπρο ως συντάκτης στην εφημερίδα Κυπριακός Φύλαξ. Το 1935 εργάστηκε, μαζί με τον Θαλή Παπαδόπουλο, στη σημαντική καθημερινή εφημερίδα Κυπριακός Τύπος. Το 1938 ο Λύσανδρος Τσιμίλλης εξέδωσε δική του εφημερίδα, τον Ανεξάρτητο, που ήταν αρχικά εβδομαδιαία και σύντομα έγινε καθημερινή, για να ξαναγίνει εβδομαδιαία αργότερα. Την εφημερίδα αυτή διηύθυνε κατά τα 16 χρόνια της ζωής της (τερμάτισε την έκδοσή της στο τέλος του 1954). Η έκδοση της εφημερίδας αυτής είχε ανασταλεί με διάταγμα της τότε αποικιακής κυβέρνησης, λόγω της πολεμικής της κατά των Βρετανών. Ο ίδιος ο Λύσανδρος Τσιμίλλης μαζί με άλλα στελέχη της Αριστεράς συνελήφθη από τους Βρετανούς το 1955 και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως για 4 περίπου μήνες, στη συνέχεια απολύθηκε αλλά αναγκάστηκε να παραμένει περιορισμένος στο σπίτι του για δυο σχεδόν χρόνια.

 

Τον Ιούλιο του 1956 εξέδωσε τη μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Καιροί, που έζησε για 18 χρόνια (τερμάτισε την έκδοσή της τον Νοέμβριο του 1974). Το 1975 ο Λύσανδρος Τσιμίλλης ανέλαβε ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Δημοκρατία, που εξεδόθη για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια