Φασουλιώτης Πάνος

Image

Δημοσιογράφος, πρεσβύτερος αδελφός του Γεωργίου Φασουλιώτη*. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1894 και πέθανε στο Λονδίνο το 1965. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Λεμεσού, στη συνέχεια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού όπου σπούδασε εμπορικά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Βηρυτό επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου ασχολήθηκε με συνδικαλιστικά θέματα κι ανέπτυξε πρωτοποριακή δραστηριότητα. Το 1915 ίδρυσε τις πρώτες εργατικές συντεχνίες στη Λεμεσό και για 8 χρόνια υπήρξε πρόεδρός τους. Συνέβαλε επίσης στην ίδρυση εργατικών συντεχνιών και σ' άλλες κυπριακές πόλεις. Στη Λεμεσό ίδρυσε επίσης, το 1918, το πρώτο μαθητικό συσσίτιο, που ήταν και το πρώτο σ' ολόκληρη την Κύπρο.

 

Το 1922 εξέδωσε την εφημερίδα Πυρσός, σοσιαλιστικών προσανατολισμών, όργανο του Εργατοαγροτικού Κόμματος. Η εφημερίδα, της οποίας η έκδοση συνεχίστηκε με δυσκολίες μέχρι και το 1924, εκδιδόταν γραμμένη στη δημοτική γλώσσα, γεγονός όχι συνηθισμένο για την εποχή. Ο ίδιος υπήρξε φανατικός δημοτικιστής και πολέμιος των καθαρευουσιάνων, εναντίον των οποίων αρθρογραφούσε από το 1914 στην εφημερίδα Ἀλήθεια, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Νάλας Νταμαγιάντης». Μεταξύ του 1925 και του 1927 εξέδιδε (ταυτόχρονα στην ελληνική και στην αγγλική) την εφημερίδα Ὁ Παρατηρητής-The Observer. Από το 1928 η εφημερίδα εκδιδόταν μόνο στην ελληνική, μέχρι το 1932. Το 1932-1933 η εφημερίδα από εβδομαδιαία μετετράπη σε ημερήσια και εκδιδόταν μαζί με την εφημερίδα Χρόνος του Δημητρίου Δημητριάδη, με εναλλασσόμενο τίτλο: Παρατηρητής-Χρόνος, Χρόνος-Παρατηρητής. Από το 1933 εκδιδόταν δυο φορές την εβδομάδα και συνέχισε μέχρι το 1959, οπότε ο Πάνος Φασουλιώτης ασθένησε σοβαρά. Τελικά, ύστερα από μακρά ασθένεια, πέθανε στο Λονδίνο το 1965.

 

Ο Πάνος Φασουλιώτης υπήρξε και χρονικογράφος της εφημερίδας Σάλπιγξ. Ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις του Όσκαρ Ουάιλντ. Εξέδωσε δυο βιβλία του, ένα στην αγγλική κι ένα στην ελληνική:

 

1. Three articles published in the journal "Paratiritis" on Cyprus conditions and realities and the remedies for their improvement (Λεμεσός, 1934).

 

2. Ἡ Ρωσσία ἀντιμέτωπος τῆς ναζιστικῆς Γερμανίας.  Ὁ δημιουργός Στάλιν (δυο τόμοι, Λεμεσός, 1944).