«Αβρούπα» «Avrupa»

Η Αβρούπα που έγινε Αφρίκα

Image

Τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η οποία άρχισε την κυκλοφορία της στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 και αναγκάστηκε να την αναστείλει στις 15 Δεκεμβρίου 2001, ύστερα από συνεχείς διώξεις που υφίστατο ο εκδότης της, Σενέρ Λεβέντ, από το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Σενέρ Λεβέντ, με την αρθρογραφία του, επέκρινε έντονα τον Ραούφ Ντενκτάς και τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Ο Λεβέντ καταδικάστηκε το 2002 από «δικαστήριο» στα κατεχόμενα σε 6μηνη φυλάκιση, για «προσβολή» του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Η ποινή μετατράπηκε σε φυλάκιση 6 εβδομάδων από το «Ανώτατο Δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Το 2001 εξερράγη βόμβα στο τυπογραφείο της «Αβρούπα», ενώ κατασχέθηκαν και περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας, με πρόσχημα ότι χρωστούσε φόρους. Τις διώξεις εναντίον της εφημερίδας καταδίκασαν επανειλημμένα διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων.

 

Την εφημερίδα «Αβρούπα» διαδέχθηκε η εφημερίδα «Αφρίκα» («Afrika») η οποία ακολουθεί την ίδια γραμμή.

 

Στις 25 Ιανουαρίου 2018,  13 ευρωβουλευτές με εισηγητή τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Κομισίον με αφορμή την εκστρατεία φόβου κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika και του συντάκτη της, Sener Levent, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan. Οι επιθέσεις του κ. Erdoğan’s, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Bursa στις 20 Ιανουαρίου 2018, προκάλεσαν επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου 2018. Έγιναν  με το αιτιολογικό ότι στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα είχε επικρίνει την Άγκυρα για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Afrin της Συρίας και τις είχε συγκρίνει με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Πέραν των λεκτικών του επιθέσεων, ο κ. Ερντογάν απέστειλε στη συνέχεια ένα άκρως εμπρηστικό μήνυμα δηλώνοντας ότι η Afrika, την οποία περιέγραψε ως «παλιοφυλλάδα στη βόρεια Κύπρο», είχε αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός, μετά την Κύπρο το 1974, εισέβαλλε τώρα στη Συρία. Κάλεσε τους αδελφούς του στη βόρεια Κύπρο να δώσουν την απαιτούμενη απάντηση. Μετά τα σχόλιά του, ριζοσπαστικές εθνικιστικές ομάδες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία της εφημερίδας και απείλησαν τον εκδότη και τους δημοσιογράφους της, ρίχνοντας πέτρες στις εγκαταστάσεις της.

 

Στις 18 Αυγούστου 2018 ο διευθυντής της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ και η εκδοτική εταιρεία Αφρίκα, στην οποία ανήκει η εφημερίδα, μήνυσαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης που δέχθηκε η Αφρίκα στις 22 Ιανουαρίου 2018 . 

Είναι η πρώτη φορά που τουρκοκυπριακό ΜΜΕ μηνύει Τούρκο πολιτικό και δη τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Για πρώτη φορά επίσης είχε κινηθεί διαδικασία στην Τουρκία από την Εισαγγελία της Άγκυρας εναντίον τουρκοκυπριακού μέσου ενημέρωσης και δη της Αφρίκα για το πρωτοσέλιδο της 21ης Ιανουαρίου «Μια εισβολή ακόμα από την Τουρκία» που αφορούσε την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν.


Σε  πρωτοσέλιδό της, η Αφρίκα δημοσίευσε  το έγγραφο των μηνυτών εναντίον του εναγόμενου Τούρκου Προέδρου στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Δώσαμε στο δικαστήριο τον Ταγίπ Ερντογάν» και συνοδεύεται από την φωτογραφία διαμαρτυρομένων ανδρών και γυναικών από τις 22 Ιανουαρίου που κάνουν με τα χέρια τους το σήμα των Γκρίζων Λύκων και της Ραμπία (σύμβολο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τα τέσσερα από τα πέντε δάχτυλα του χεριού υπερυψωμένα).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image