«Ραγιάς»

Η πρώτη σατιρική εφημερίδα της Κύπρου

Image

Έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο την 1η Ιανουαρίου 1898. Εκδότης και συντάκτης της ήταν ο Γεώργιος Σταυρίδης από την Κερύνεια. Η εφημερίδα στην αρχή εκδιδόταν στο τυπογραφείο της εφημερίδας Φωνή της Κύπρου στη Λευκωσία, αργότερα όμως εκτυπωνόταν στο ιδιόκτητο τυπογραφείο του Γ. Σταυρίδη στην Κερύνεια. Είχε ωστόσο παγκύπρια κυκλοφορία, ιδιαίτερα στην περίοδο του αρχιεπισκοπικού ζητηματος (1900-1910).

 

Φαίνεται ότι ο Γεώργιος Σταυρίδης, όταν άρχισε την εκδοτική του δραστηριότητα, ζούσε στο χωριό Κοντεμένος (όπου εργαζόταν ως δάσκαλος), γιατί τα δύο πρώτα φύλλα του Ραγιά αναφέρουν:

 

Χρόνος πρῶτος φτυχισμένος

Ἕδρα μου ὁ Κοντεμένος

 

Από το τρίτο φύλλο της εφημερίδας αναφέρεται:

 

Ἒτος πρῶτον γιά τήν γρύνιαν

Ἕδρα κάμνω τήν Kερύνειαν.

 

Όλα τα πληροφοριακά στοιχεία για την εφημερίδα δίδονται σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο:

 

Ποῦντος πρῶτος τοῦτος εἶναι

Πού μποζάρουν oἱ κυφῆναι.

 

Πρώτη Ἰανουαρίου

Τοῦ  Ἁγίου Bασιλείου καί Περιτομή Κυρίου.

 

Ο Ραγιάς σατιρίζει γεγονότα πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά της εποχής του και μας δίδει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Κερύνεια της εποχής εκείνης. Λόγω της ενόχλησης που προκαλεί στην αγγλική διοίκηση του νησιού με τα πειράγματά του, ο Γεώργιος Σταυρίδης υφίσταται πολλές πιέσεις και διώξεις που φθάνουν μέχρι και απομόνωσή του στο χωριό Λυσός της Πάφου.

 

Η ζωή της εφημερίδας μοιράζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος διάρκεσε οκτώ χρόνια (1898-1906). Η δεύτερη περίοδος ήταν μικρότερη και διάρκεσε ενάμισι χρόνο, από τις 6.10.1922 μέχρι τις 16.4.1923. Στη διάρκεια της ζωής του ο Ραγιάς κυκλοφόρησε 284 φύλλα. Είχε μικρό μέγεθος (29,5X22 εκ.), ήταν δίστηλος (πλάτος στήλης 9 εκ.) και τετρασέλιδος.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γεώργιος Σταυρίδης ήταν θερμός πατριώτης, είχε πηγαίο χιούμορ και μεγάλο ταλέντο και ότι είχε σαν πρότυπό του τον «Ρωμηό» του Γεωργίου Σουρή.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image