Παύλου Παύλος Κ

Image

Δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και επικαιρικών εκπομπών με μακρά και επιτυχημένη θητεία στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, και με πολύχρονη θητεία στη διεύθυνση δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc του Empire College, State University of New York, στις κλασσικές σπουδές με επικέντρωση στα θέματα επικοινωνίας.  

 

Γεννήθηκε στο χωριό Λυθροδόντας στις 25 Νοεμβρίου 1947.  Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.  Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα. Τέλειωσε τη σχολή τηλεοπτικής παραγωγής του BBC στο Λονδίνο (1973) και έτυχε μετεκπαίδευσης στο CNN στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών (1990).  Πήρε μέρος σε διεθνή συνάντηση παρουσιαστών ειδήσεων στο Παρίσι (1988) και σε διάφορα διεθνή συνέδρια.  Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια στους τομείς των δημοσίων σχέσεων και της τεχνικής των διαπραγματεύσεων.  

 

Δημοσιογραφία 

Από το 1968 μέχρι το 1992 ήταν υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) απ’ όπου αφυπηρέτησε πρόωρα, κατέχοντας τη θέση Πρώτου Λειτουργού Προγραμμάτων.  Ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων και παρουσιαστής συνδέθηκε με τα πιο σημαντικά γεγονότα της εξέλιξης του ΡΙΚ και ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής-συντονιστής πολλών, μεγάλης σημασίας, γεγονότων για την Κύπρο. Κάλυψε επίσης σημαντικά γεγονότα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής το 1974 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και πήρε μέρος στις μάχες της περιοχής Κυθρέας-Τζιάους

   

Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας μεγάλου μήκους στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975 για την ταινία (παραγωγής ΡΙΚ) «Το χρονικό της κυπριακής συμφοράς», που καταγράφει τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 μέχρι την επιστροφή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο. Το υλικό της ταινίας χρησιμοποιείται συχνά λόγω της αρχειακής του αξίας.  Εργάστηκε επίσης ως βοηθός σκηνοθέτης στην ταινία του διαπρεπούς Κύπριου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη  «Αττίλας 74».  Εκπροσώπησε την Κύπρο στη διεθνή συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών HABITAT με την ταινία «A new town for Aphrodite». 

 

Ήταν για σειρά ετών ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης του ΡΙΚ και παραγωγός-παρουσιαστής εκπομπών που διακρίθηκαν, όπως «Πανόραμα» και «Διάλογος». Υπήρξε ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο από το 1981 μέχρι το 1996. Υπ’ αυτή την ιδιότητα κάλυψε σε πολύ δύσκολες συνθήκες πολέμου την αποχώρηση των Παλαιστινίων από την Τρίπολη του Λιβάνου το 1982.

 

Ήταν, εξάλλου, από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, πρώτος παρουσιαστής της επιτυχημένης εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» και επικεφαλής του ειδησεογραφικού τμήματος του Τρίτου Προγράμματος για ένα χρόνο (1991-1992).

 

Μετά την αποχώρησή του από το ΡΙΚ ανέλαβε ως γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «΄Αστρα» (1992-1993). Ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα» από το 1993 μέχρι το 2004 και παραγωγός-παρουσιαστής της επικαιρικής εκπομπής «Δημόσια Κατάθεση» στον ίδιο σταθμό. Πολλές δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά καιρούς τον κατέτασσαν δημοφιλέστερο παρουσιαστή ειδήσεων και επικαιρικών εκπομπών όλων των καναλιών.

 

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Δημόσια Κατάθεση» (2003), που καταγράφει ιστορικές συνεντεύξεις και στοιχεία για την εξέλιξη της τηλεόρασης στην Κύπρο, και του βιβλίου «Μνήμη και Τιμή, πεσόντες και αγνοούμενοι του Λυθροδόντα» (2016). Είχε τη γενική ευθύνη και επιμέλεια του Λευκώματος «100 χρόνια ΕΛΗΑ» που εκδόθηκε με την ευκαιρία των εκατοντάχρονων (1919-2019) του σωματείου «ΕΛΗΑ» Λυθροδόντα. Είχε την επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ-Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα» (2021).   

   

Ομιλος Σιακόλα 

Τον Ιανουάριο του 1994 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων στον Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά συγκροτήματα της Κύπρου, από την οποία αφυπηρέτησε το 2020. Για ένα διάστημα παρέδιδε μαθήματα τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ως επισκέπτης καθηγητής στο Intercollege.  Παράλληλα με την επαγγελματική του δράση αναμείχθηκε επί σειρά ετών στο συνδικαλιστικό κίνημα κατέχοντας τη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Υπαλλήλων ΡΙΚ (ΕΥΡΙΚ).

 

Πολιτική 

Το 1985 εξελέγη με το συνδυασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω ασυμβίβαστου με την επαγγελματική του ιδιότητα ως μόνιμος υπάλληλος ημικρατικού οργανισμού. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΕΚ το 2011 χάνοντας την εκλογή του για ελάχιστες ψήφους.

 

Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Είναι νυμφευμένος με την Πόλυ, εκφωνήτρια-παραγωγό ραδιοφώνου του ΡΙΚ, με την οποία έχουν δυο παιδιά, τον Κωστή και την Ελευθερία, δικηγόρους.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image