«Ελεύθερος Τύπος»

Image

Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε το 1946 από τον Θαλή Παπαδόπουλο καθημερινή απογευματινή εφημερίδα, η δεύτερη περίοδος της οποίας (από τον αρ. 60) αρχίζει με το φύλλο της Πέμπτης, 2 Ιανουαρίου 1947. Ο «Ἐλεύθερος Τύπος» είχε μικρό μέγεθος (58X32 εκ.), σχήμα εξάστηλο (πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.) και ήταν δισέλιδος (μονόφυλλος).

 

Παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα ήταν δισέλιδη, με τα μικρά, πυκνά της στοιχεία κάλυπτε πληθώρα θεμάτων ειδησεογραφικών, τοπικών και διεθνών (με έμφαση στον πόλεμο της Κορέας), καθώς και λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών. Ο διευθυντής και εκδότης της Θαλής Παπαδόπουλος, γνωστός λόγιος και εκπαιδευτικός, υπήρξε ένας από τους καλύτερους πολιτικούς αρθρογράφους της Κύπρου. Τον διέκρινε η οξυδέρκεια στις κρίσεις του, η πλούσια φαντασία του και η δυνατή του επιχειρηματολογία.

 

Ο «Ἐλεύθερος Τύπος» έγινε αργότερα εβδομαδιαία εφημερίδα (κάθε Δευτέρα) στο ίδιο μέγεθος και σχήμα, για να επανέλθει στις 14 Αυγούστου 1950 ως καθημερινή απογευματινή με το ίδιο μέγεθος και σχήμα, αλλά τετρασέλιδη. Την εφημερίδα τώρα εκδίδει η εκδοτική εταιρεία «Εργασία Λτδ» με διευθυντή και υπεύθυνο, σύμφωνα με το Νόμο για τον Τύπο, τον Θαλή Παπαδόπουλο.

 

Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 25 Αυγούστου 1950, αφού κυκλοφόρησε 729 φύλλα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image