«Αιών»

Image

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1913 (μέρα Σάββατο) κυκλοφόρησε στην Πάφο το πρώτο φύλλο (έτος 1ον - αριθμ. 1) της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αιών». Διευθυντής και υπεύθυνος συντάκτης της εφημερίδας ήταν ο καθηγητής- φιλόλογος Νίκος Θ. Αντωνιάδης. Η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (56X38 εκ.) και πεντάστηλο σχήμα (πλάτος στήλης 6 εκ.), ήταν τετρασέλιδη και εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Αιώνος» του Χρήστου Ανδρέου. Ασχολείτο με σχόλια και ειδήσεις που αφορούσαν ολόκληρη την Κύπρο αλλά και με τοπικά θέματα και προβλήματα της Πάφου. Μεγάλη έμφαση στην αρθρογραφία εδίδετο στο εθνικό θέμα, στο εκκλησιαστικό ζήτημα και στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο βαλκανικό χώρο.

 

Η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται ανελλιπώς μέχρι το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 1914, οπότε κυκλοφόρησε μονόφυλλη και ανέστειλε την έκδοσή της. Μέχρι τότε κυκλοφόρησε 56 φύλλα. Φαίνεται πως στις τελευταίες εκδόσεις της αντιμετώπιζε δυσκολίες κυρίως στην εξεύρεση τυπογραφικού χάρτη γιατί τυπωνόταν σε διαφορετικό χαρτί από πλευράς ποιότητας και χρώματος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι κακέκτυπη και δυσανάγνωστη.

 

Η ιστορία της εφημερίδας

Όταν έκλεισε η εφημερίδα Αγών, η πρώτη κυπριακή εφημερίδα που κυκλορόφησε στην  Πάφο  (1906-1912), που ανήκε στον βουλευτή δικηγόρο Νεόφυτο Νικολαΐδη, τα υπάρχοντά της ―ανάμεσά τους και τα μεταλλικά στοιχεία του τίτλου της― πέρασαν σε άλλα χέρια. Λίγο αργότερα προγραμματίστηκε έκδοση άλλης εφημερίδας, από τον εκπαιδευτικό Νίκο Θ. Αντωνιάδη.

Οι καιροί ήταν πάντοτε δύσκολοι στην Κύπρο ―ακόμη δυσκολότεροι στο απομακρυσμένο Κτήμα της Πάφου― και το κόστος κοπής νέων μεταλλικών τίτλων για την καινούργια εφημερίδα δυσβάστακτο. Υπήρχαν όμως τα στοιχεία τίτλου της εφημερίδας που είχε κλείσει, και βρέθηκε σολομώντεια λύση: από το ψηφίο “Γ” της παλιάς εφημερίδας αφαιρέθηκε ένα κομμάτι και με το υπόλοιπο σχηματίστηκε ένα κάπως κακοφτιαγμένο “Ι”. Ο τίτλος “ΑΓΩΝ” μετατράπηκε σε “ΑΙΩΝ” και η νέα εφημερίδα κυκλοφόρησε στις 21  Σεπτεμβρίου 1913.  Από το 1915  την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβε ο Χρίστος Κ. Περιστιανίδης, έως το 1919, όταν ο ΑΙΩΝ έκλεισε οριστικά. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Αιών" ήταν ελληνική πολιτική εφημερίδα του 19ου αιώνα με τόπο έκδοσης την Αθήνα. Εκδόθηκε το 1838  από τον Ιωάννη Φιλήμων, γνωστό ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρείας. Ο «Αιών», ήταν το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα του Ιωάννη Φιλήμονα, έπειτα από την έκδοση της εφημερίδας «Χρόνος» με πρώτο έτος έκδοσης στο Ναύπλιο το 1832.

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image