Περδίος Μίνως

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1906 και πέθανε το 1981. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο κι από το 1936 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Στο μεταξύ, από το 1931 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Αργότερα έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, διετέλεσε δε και μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος αυτού.

 

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε ως ανταποκριτής στη Λεμεσό των εφημερίδων Κυπριακός Τύπος και Ανεξάρτητος, καθώς και άλλων. Το 1937 κατηγορήθηκε για κατοχή εγγράφων που η αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου χαρακτήρισε ως στασιαστικά, και καταδικάστηκε σε πρόστιμο. Το 1944 εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία όπου άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ἀνεξάρτητος, Δημοκράτης και Νέος Δημοκράτης κι αργότερα στη Χαραυγή. Επίσης για ένα σύντομο διάστημα, το 1960-61, είχε αναλάβει τη διεύθυνση του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Ἐποχή.

 

Το 1943 κατετάγη, μαζί με 10 άλλα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, ως εθελοντής και υπηρέτησε στο «Κυπριακό Σύνταγμα». Το 1948 κατηγορήθηκε ότι, ως υπεύθυνος της εφημερίδας Δημοκράτης, είχε δημοσιεύσει άρθρο που χαρακτηρίστηκε ως στασιαστικό. Η τότε αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου τον πήρε στο δικαστήριο, όπου και καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση.

 

Στις 14 Δεκεμβρίου 1955 συνελήφθη από τους ’γγλους, μαζί με άλλα 135 στελέχη του ΑΚΕΛ, και  κλείστηκε  σε  κρατητήριο όπου παρέμεινε για 16 μήνες.

 

Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.