«Πύξ-Λάξ»

Image

Έμμετρη σατιρική εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στην Αμμόχωστο το 1903. Εκδότης της ήταν ο Ζαχαρίας Γ. Σωτηρίου.

 

Η εφημερίδα αυτοχαρακτηριζόταν ως εξής:

 

Ἐφημερίς Σατυρική, θυμός κι ὀργή Κυρίου!

Κοινωνική, Πολιτική, Εἰκονογραφημένη,

Μακράν ἀπό τά κόμματα παντοτεινά θά μένη.

Συντάκτης καί Ὑπεύθυνος ὁ Ζ. Γ. Σωτηρίου. 

 

Η εφημερίδα ξεκίνησε ως δεκαπενθήμερη στο Βαρώσι και μετά στη Λευκωσία (τυπογραφείο «Παρνασσός»). Αργότερα απέκτησε δικό της τυπογραφείο (τυπογραφείο «Πύξ-Λάξ Ζ. Γ. Σωτηρίου», στο Βαρώσι). Διέκοψε για ένα διάστημα την έκδοσή της και άρχισε να εκδίδεται στη Λευκωσία ως εβδομαδιαία στο τυπογραφείο «Θεσσαλονίκη» του Ζήνωνος Σταυράκη. Τον Οκτώβριο του 1922 επέστρεψε στην Αμμόχωστο και εκδιδόταν ως τρισεβδομαδιαία στο τυπογραφείο «Ανατολή». Η εφημερίδα ανέστειλε οριστικά την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 1922.

 

Η «Πύξ-Λάξ», που περιελάμβανε και πεζά χιουμοριστικά κείμενα, σατίριζε γεγονότα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά της εποχής με πνεύμα και χιούμορ, μέσα σε ευπρεπή πλαίσια. Όλα τα στοιχεία της εφημερίδας (εκδότης, γραφεία, ημερομηνία έκδοσης, τιμή, αριθμός) δίδονταν σε στίχους έμμετρους και ομοιοκατάληκτους. Η έκδοσή της, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ήταν γενικά ακανόνιστη με μεγάλα διαστήματα σιωπής.

 

Είχε μικρό μέγεθος 42X31 εκ., ήταν δίστηλη (πλάτος στήλης 11 εκ.) και τετρασέλιδη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image