Σοφοκλέους Ανδρέας

Image

Δημοσιογράφος, ερευνητής. Γεννήθηκε στη Μεσόγη της Πάφου το 1940. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου και την Παιδαγωγική Ακαδημία. Σπούδασε επίσης μουσική στο Εθνικό Ωδείο, τη Μουσική Ακαδημία και το U.S.A. School of Music (βιολί, φωνητική και αρμονία), γεωγραφία στο Cyprus College και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και δημοσιογραφία και μέσα μαζικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών (Μ.Α. Mass Communication). Εργάστηκε για έξι χρόνια ως δάσκαλος στη Σχολή Τυφλών και άλλα τρία ως δάσκαλος στη στοιχειώδη εκπαίδευση στη Λευκωσία.

 

Το 1969 μεταπήδησε στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ως βοηθός εκδόσεων. Μεταξύ 1969 και 1976 υπηρέτησε σε όλα τα τμήματα του Γραφείου. Το 1975 του ανετέθη ο νεοϊδρυθείς τομέας Ξένου Τύπου και Διαφώτισης και η υποβολή μελέτης για τη δημιουργία υπηρεσίας και μηχανισμού διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για το Κυπριακό. Οι εισηγήσεις του πήραν τη μορφή πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε το 1976. Με την απόφαση αυτή ιδρύθηκε η Ενδοκυβερνητική Συντονιστική Επιτροπή Διαφωτίσεως, της οποίας ο Ανδρέας Σοφοκλέους διορίστηκε γραμματέας. Το 1977 διορίστηκε επίσημα λειτουργός Ξένου Τύπου. Το 1979 διορίστηκε επί του Τύπου εκπρόσωπος του Ελληνοκύπριου συνομιλητή στις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Το 1982 προήχθη στη θέση λειτουργού Τύπου και Πληροφοριών Α' και το 1983 σε ανώτερο λειτουργό Τύπου και Πληροφοριών. Από το 1980 του ανετέθησαν καθήκοντα προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εξωτερικού του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες των αποδήμων Κυπρίων και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαφωτίσεως. Είχε επίσης ενεργό συμβολή στο θέμα της τροποποίησης και του εκσυγχρονισμού της κυπριακής νομοθεσίας για τον Τύπο. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών μέχρι το 1995, ενώ από το 1995 κ.ε. άρχισε να διδάσκει Δημοσιογραφία και   Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Intercollege (μετέπειτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

 

Από το 1977 εκπροσωπούσε την Κύπρο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Υπηρέτησε επίσης στη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου και την Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών (ως γραμματέας, από της ιδρύσεώς της). Διετέλεσε επίσης προσωρινός διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Είναι πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Τεχνών - Επικοινωνίας και διετέλεσε πρόεδρος του Γεωγραφικού Ομίλου Κύπρου και του Κυπριακού Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου, καθώς και αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ρ.Ε.Ν. 

 

Έγραψε βιβλία, άρθρα και μελέτες σε θέματα γεωγραφίας και επικοινωνιών, καθώς και για το Κυπριακό πρόβλημα.  Έγραψε λήμματα που αφορούν κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά για τη «Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια». Συνεργάστηκε επίσης με εγκυκλοπαίδειες της Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Σοφοκλέους πέθανε στις 24 Ιουλίου 2018.

 

Εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Κυπριακή Γεωγραφική Βιβλιογραφία [με Γ. Καρούζη] (1972).
  2. Ὁδηγός στή Συλλογή Κυπριακῶν Πετρωμάτων (1973).
  3. Περιφέρειες καί Περιφερειακή Διοίκηση (1975).
  4. Political Geography and the CyprusProblem (1976).
  5. Γεωγραφία   καί Δημοσιογραφία (1977).
  6. Γεωγραφία καί Διπλωματία (1977).
  7. Εἰσαγωγή στήν Ἐπικοινωνία, Πειθώ, Προπαγάνδα (1977).
  8. Δοκίμια Ἐπικοινωνίας [1 και 2] (1981, 1989).
  9. Communication Studies (1982).
  10. Οἱ Ἑλληνικές Κυπριακές Ἐφημερίδες τοῦ ΙΘ' αἰώνα (1982).
  11. «Θεμιστοκλής Θεοχαρίδης» (μελέτη, 2002)
  12. Αθλητική Δημοσιογραφία (2008)
  13. Τα Κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (2008).  
  14. Αθλητική Δημοσιογραφία (2008).