Μάμας Δημήτρης

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Γαλάτα Σολέας το 1936 και πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 69 ετών αφού έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Έδειξε το ταλέντο του στη δημοσιογραφία από πολύ νεαρή ηλικία, αφού από τα μαθητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε εφημερίδες.

Στην αρχή της καριέρας του ως δημοσιογράφος, τη δεκαετία του ’60, πριν περάσει στην τηλεόραση, θήτευσε σε πολύ γνωστά έντυπα της εποχής, όπως ο «Κήρυκας», ο «Φιλελεύθερος» και η «Αλήθεια». Ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Ένωσης Συντακτών και έφερε αριθμό μητρώου 30. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 εξέδωσε τη βραχύβια σατιρική εφημερίδα «Κόπανος».

Η φράση του «Για τον ΑΝΤ1, Δημήτρης Μάμας» κάθε φορά που έδινε μια είδηση με τη χαρακτηριστική μακρόσυρτη φωνή του είχε γίνει σήμα κατατεθέν στο τηλεοπτικό τοπίο της εποχής

 

Η ληστεία τράπεζας τον Μάρτιο του 1987

Ο  Δημήτρης Μάμας, ήθελε να κάνει ένα ρεπορτάζ για τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία σε περίπτωση ληστείας και να καταγράψει τις αντιδράσεις. Αποφάσισε να δράσει με ριζοσπαστικό τρόπο από το να πάρει μερικές δηλώσεις από τους αρμόδιους. Την εποχή εκείνη εργαζόταν στην εφημερίδα Κήρυκας τότε, με εκδότη τον πρώην Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. «Του είπα ότι είχα μια καλή ιδέα. Τότε είχε γίνει θέμα ο χρόνος αντίδρασης της Αστυνομίας σε περιπτώσεις ληστειών τραπεζών. Του πρότεινα λοιπόν να κάνω εικονική ληστεία σε τράπεζα για να διαπιστώσουμε τον χρόνο αντίδρασης της Αστυνομίας. Ο Τάσσος άναψε αμέσως πράσινο» ανέφερε σε μία συνέντευξή του για το πώς στήθηκε η «εικονική» ληστεία. Την επόμενη μέρα ο Μάμας τύλιξε ένα παλιό κασετόφωνο με καφέ λαδόκολλα, πήγε σε τράπεζα στη Λευκωσία και απείλησε τον υπάλληλο στο ταμείο. Του ανέφερε ότι το πακέτο που κρατούσε ήταν βόμβα και του έδωσε μια πλαστική σακούλα για να βάλει μέσα τα λεφτά. Όπως και έγινε. Στο μεταξύ, όλα ηχογραφούνταν από το τυλιγμένο με καφέ λαδόκολλα κασετόφωνο που υποτίθεται πως ήταν βόμβα. Η Αστυνομία άργησε αρκετά και ο Μάμας την περίμενε έξω από την Τράπεζα. Το ρεπορτάζ του διαβάστηκε μετά μανίας και η εφημερίδα Κήρυκας εκτόξευσε τις πωλήσεις της, ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία έκανε την αυτοκριτική της και άρχισε να λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα.

 

«Πέστα στον Μάμα»

Η αστυνομική εκπομπή «Πέστα στον Μάμα» από την τηλεόραση Σίγμα που ξεκίνησε το 1998 υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες της τηλεόρασης έως και το 2003. Ο δημοσιογράφος, κατάφερνε να εξιχνιάζει διάφορες υποθέσεις της Αστυνομίας και να βοηθάει στη σύλληψη προσώπων. Μία από τις πιο θρυλικές περιπτώσεις ήταν αυτή του 33χρονου Πέτρου, ο οποίος ενώ τον αναζητούσε η αστυνομία, εμφανίστηκε στην εκπομπή του Μάμα. Τον Μάρτιο του 2001, ο Πέτρος συνελήφθη από την αστυνομία για ρίψη πυροβολισμών μέσα σε νυχτερινό κέντρο. Είχε προηγηθεί ο χωρισμός με την αρραβωνιαστικιά του, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχτεί και παραλίγο να σκοτώσει δύο ανήλικες Ρωσίδες, οι οποίες από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν στο κεφάλι. Η πρώην αρραβωνιαστικιά τον παρέδωσε στις αρχές, όμως ο Πέτρος κατάφερε να αποδράσει από τα χέρια τους. Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του την ίδια στιγμή που αυτός ήταν καλεσμένος του Δημήτρη Μάμα. Ο νεαρός είπε στον Μάμα, πως ο λόγος που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ήταν για να δώσει ένα αρκουδάκι στην πρώην αρραβωνιαστικιά του για τα γενέθλια της και ένα αρκουδάκι «με γέμιση» στον Υπουργό, εννοώντας εκρηκτικά. Ο δημοσιογράφος κάλεσε και την κοπέλα, την οποία για ευνόητους λόγους η Αστυνομία κράτησε εκτός σταθμού. Παρόντες στο τηλεοπτικό στούντιο βρίσκονταν και ψυχολόγοι, ενώ η τηλεθέαση είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Στο μεταξύ ο πατέρας του Πέτρου, μετέβη προσωπικά στο γραφείο του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, οποίος του υποσχέθηκε τη σωματική του ακεραιότητα. Τελικά, ο Δημήτρης Μάμας έπεισε τον Πέτρο να παραδοθεί. Η εκπομπή αυτή κτύπησε 60% στα νούμερα τηλεθέασης.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

polignosi

Η Μηχανή του Χρόνου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image