Λεβέντ Σενέρ

Image

Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνικής συμβίωσης Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1948 στη Λευκωσία. Τελείωσε τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευσή του στη Λευκωσία. Το 1969 μετέβη στη Σοβιετική Ένωση με υποτροφία και σπούδασε στη Δημοσιογραφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

 

Το 1975 επέστρεψε στην Κύπρο. Εργάστηκε ως υπεύθυνος ύλης στις εφημερίδες «Σοζ», «Κίπρις Πόστασι» και «Ορτάμ». Το 1982 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Ντεμοκρασί», η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε για πολύ.

 

Το 1990 μετέβη ξανά στη Μόσχα ως διαπιστευμένος ανταποκριτής της εφημερίδας «Γκιουνές», που εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το 1997, αμέσως μόλις επέστρεψε στην Κύπρο, εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Αβρούπα». Αναγκάστηκε να τερματίσει την κυκλοφορία της στις 14 Δεκεμβρίου 2001 η «Αβρούπα», η οποία δέχτηκε δύο φορές βομβιστική επίθεση, κατασχέθηκε τρεις φορές και καταχωρήθηκε εναντίον της αριθμός ρεκόρ ποινικών υποθέσεων από το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς. Οι απηνείς διώξεις του κατοχικού καθεστώτος εναντίον του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου σχετίζονται με την έντονη κριτική που αυτός άσκησε κατά του καθεστώτος, αλλά και κατά του τουρκικού στρατού.

 

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2001 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Αφρίκα». Ο Σενέρ Λεβέντ συνελήφθη μια φορά κατόπιν δολοπλοκίας ενός Τούρκου στρατηγού και καταδικάστηκε μια φορά σε εξάμηνη φυλάκιση λόγω ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία βιβλία: Μερσίνα 10/ Τουρκία, Αγαπητέ Ραούφ και Η Πατρίδα μου είναι υπό κατοχή.

 

Ο Σενέρ Λεβέντ διατηρεί καθημερινή στήλη στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

 

Λόγω των θέσεων που υποστηρίζει, ο Σενέρ Λεβέντ δέχτηκε και διάφορες άλλες κατά καιρούς διώξεις και απειλές. Η πιο σοβαρή ήταν εκείνη της 22ας Ιανουαρίου 2018, οπότε μεγάλες ομάδες εξτρεμιστών Τουρκοκυπρίων και εποίκων, ύστερα μάλιστα και από δημόσια παρότρυνση του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας (Βλέπε Βίντεο) επετέθησαν στα γραφεία της εφημερίδας, τα οποία και λεηλάτησαν. Κινδύνευσαν και οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, αλλά δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Ενωρίτερα υπήρξαν περιπτώσεις ρίψης, κατά  καιρούς, πυροβολισμών στα γραφεία της εφημερίδας. Για το θέμα ενεγράφη και σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Σενέρ Λεβέντ εξακολουθεί πάντως να υποστηρίζει σθεναρά την φιλία, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και τάσσεται κατά της τουρκικής κατοχής και παρουσίας στο νησί. Από της κόμμα της ΕΔΕΚ τιμήθηκε με το βραβείο Δώρου Λοϊζου.

Ο Σενέρ Λεβέντ κατήλθε ως υποψήφιος με το κινημα Γιασεμί στις Ευρωεκλογές τόσο το 2014 όσο και το 2019 στις οποίες έλαβαν μέρος και Τουρκοκύπριοι αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.