ΣΟΔΑΠ

Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων

Image

Ο ΣΟΔΑΠ (Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων) ιδρύεται το 1947 και οι εγκαταστάσεις του εκτάθηκαν ανάμεσα στο παλαιό και το νέο λιμάνι της Λεμεσού στην περιοχή Τσιφλικούδκια. Ο ΣΟΔΑΠ , που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Συνεργατισμού στην Κύπρο, εκτός από τη Λεμεσό ανέπτυξε στη συνέχεια και μεγάλες εγκαταστάσεις στην Πάφο το 1960, στην  καρδιά της σημερινής τουριστικής περιοχής. Τελευταία αυτή η μονάδα έπαψε να λειτουργεί και αποτελεί χώρο για τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα όμως στο Στρουμπί, στην Καμαντέρενα, λειτουργεί τώρα ένα μεγάλο, άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο οινοποιείο

Ο ΣΟΔΑΠ μέσω του Συνεργατισμού έφερε αρχικά μαζί δεκάδες αμπελουργούς από την περιοχή του Άρσους και της γύρω περιοχής. Στη συνέχεια μέσω των εγκαταστάσεων του στη λεγόμενη σήμερα παραλία του ΣΟΔΑΠ στην Πάφο αρχισε να εξυπηρετεί τους αμπελουργούς της επαρχίας Πάφου. 

Στη Λεμεσό όλες σχεδόν οι Οινοβιομηχανίες λειτουργησαν στην περιοχή Τσιφλικούδκια. Πέρα από το ΣΟΔΑΠ  ήταν η ΚΕΟ η ΛΟΕΛ και η ΕΤΚΟ. Τα κτίρια αυτά όπως και τα κτήρια του Δημοτικού Σφαγείου, του χαρουπόμυλου και οι αποθήκες της Συνεργατικής Χαρουπιών, τα οποία κατασκευάστηκαν από τις αρχές έως τα μέσα του 20ου αιώνα, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από την κυπριακή κυβέρνηση. 

Για τη Λεμεσό οι τέσσερις αυτές μεγάλες μονάδες αποτελούν μια μοναδική παράδοση, όπως επισημαίνει ο Δρ Ακης Ζαμπάρτας. "Έδωσαν στη Λεμεσό Δημάρχους, Υπουργούς, Βουλευτές, Πολιτευτές. Μεγάλα Λεμεσιανά ονόματα τις υπηρέτησαν. Να αναφέρουμε μερικά: Λανίτης, Χατζηπαύλου, Κακογιάννης, Ρολόγης, Κοράλλης, Τριτοφτίδης. Ακόμη πιο πρόσφατα Ανδρέας Χρίστου, Κίκης Καζαμίας, Δημήτρης Κοντίδης. Οι Διευθυντές των οινοβιομηχανιών ήταν πάντα σημαντικοί παράγοντες της πόλης".

 

 

Πώληση Γης 

Το ΣΟΔΑΠ  μετά το οριστικά του κλεισιμο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα πολύ προνομοιακό φιλέτο ανάπτυξης. Βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το εμπορικό κέντρο My Mall και το υπό ανέγερση πολυθεματικό καζίνο-θέρετρο City of Dreams Mediterranean. Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 το φιλέτο αυτό αποκτήθηκε από Ρώσους επενδυτές και υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη του.

Η ιδιοκτησιακή μονάδα αποτελείται από δέκα συνολικά τεμάχια, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην Συνεργατική Ένωση Διάθεσης Χαρουπιών. Τα τεμάχια εφάπτονται της θαλάσσιας ακτογραμμής με συνολική πρόσοψη γύρω στα 220 μέτρα. Εντός των ακινήτων, υπάρχουν διατηρητέα κτίρια συνολικού εμβαδού περίπου 7.500 τ.μ. Η συνολική έκταση γης είναι 38.827 τ.μ. και εμπίπτει κατά 7.300 τ.μ. στην Εμπορική Ζώνη Εβ6 και κατά 31.527 τ.μ. στη Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β Βα4.

Φώτο Γκάλερι

Image