Κακολιμιονίν

Image

Μικρό φυσικό λιμάνι στη βόρεια πλευρά του ακρωτηρίου Κορμακίτη και βόρεια του χωριού Λιβερά, που εχρησιμοποιείτο και στη σύγχρονη εποχή ως καταφύγιο, από τους ψαράδες της περιοχής. Είναι γνωστό και με την ονομασία Λιμανούδιν ή και όρμος του Λιμανουδιού. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται περιλαμβάνεται στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εισβολείς εδάφη της Κύπρου.

 

Κατά πάσαν πιθανότητα ο όρμος εχρησιμοποιείτο ως λιμανάκι και κατά την Αρχαιότητα, τουλάχιστον κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις εκεί αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα.

 

Βλέπε λήμμα: Απόστολος Παύλος

 

Η τοπική παράδοση συνδέει το λιμανάκι αυτό με τον απόστολο Παύλο: Ο απόστολος, μετά την περιοδεία του στην Κύπρο, μπάρκαρε σε καΐκι για να πάει από την Πάφο στην Κιλικία. Μόλις όμως το καΐκι πέρασε τον κόλπο της Χρυσοχούς, έπνευσε σφοδρός δυτικός άνεμος (λίβας) που σήκωσε μεγάλη τρικυμία και το ανάγκασε να καταφύγει στο λιμάνι του Ξερού. Επειδή η θαλασσοταραχή συνεχιζόταν, οι ντόπιοι συμβούλευσαν τον απόστολο πως θα ήταν καλύτερα ν' αναχωρούσε από το λιμανάκι κοντά στο χωριό Λιβερά, από όπου οι δυτικοί άνεμοι θα βοηθούσαν αντί να εμποδίζουν την αναχώρηση καραβιών. Πράγματι, ο απόστολος Παύλος και η συνοδεία του ξεκίνησαν για το χωριό Λιβερά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Καθ’ οδόν μάλιστα, κοντά στα Λιβερά, δροσίστηκαν σε μια πηγή της οποίας η τοποθεσία λέγεται μέχρι σήμερα Βούρνες των Αποστόλων. Την επόμενη μέρα μπάρκαραν σε καράβι που ξεκίνησε από τον όρμο του Κορμακίτη. Όταν όμως ξανοίκτηκαν, ο άνεμος άλλαξε κι από λίβας έγινε τραμουντάνα (βόρειος). Ο πλοίαρχος του καραβιού προσπάθησε να επιστρέψει για να προφυλάξει το σκάφος του σε κάποιο απάνεμο όρμο, στο λεγόμενο Μερίτζ'ιν στη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου Κορμακίτη, που προστατευόταν από την τραμουντάνα. Δεν το κατόρθωσε όμως, και το καράβι τσακίστηκε στους βράχους του ακρωτηρίου. Οι χωρικοί της περιοχής έτρεξαν στην ακτή όπου περιέθαλψαν τους ναυαγούς. Από τότε όμως ονόμασαν το λιμανάκι από το οποίο είχαν αναχωρήσει, Κακό Λιμάνι (σήμερα, Κακολιμιονίν).

 

Βλέπε λήμμα: Βαρνάβας απόστολος

 

Η περιοχή του ακρωτηρίου Κορμακίτη αναφέρεται, εν πάση περιπτώσει, και στις Περιόδους Βαρνάβα. Όπως αναφέρεται στο σύγγραμμα αυτό, οι απόστολοι Βαρνάβας και Μάρκος κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους στην Κύπρο, έφθασαν από τη Λαοδίκεια νύχτα στο νησί, αποβιβάστηκαν στον Κρομμυακίτη (Κορμακίτη) κι εκεί φιλοξενήθηκαν από δυο υπηρέτες των ειδωλολατρικών ιερών, τον Αρίστωνα και τον Τίμωνα. Συνεπώς στην περιοχή υφίσταντο και αρχαίοι ναοί.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια