Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας

Ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων της Λάρνακας

Image

Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητηριο Λάρνακας.  Το ΕΒΕΛ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με περίπου 400 μέλη, και ακολουθεί σαν κεντρικό στόχο την επίτευξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην επαρχία Λάρνακας. Το Επιμελητήριο αποτελεί μια φωνή που ενώνει τις πολύπλευρες πτυχές του εμπορικού και βιομηχανικού τομέα της Λάρνακας. Συνδέει τις τοπικές επιχειρήσεις και φημίζεται ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για οικονομικά στελέχη σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την Λάρνακα.

 

Ιστορία

Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας υπό τη νέα ομοσπονδιακή δομή της πραγματοποιήθηκε το 1962 στο Kition Club.

 

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και αργότερα, ο Πρώτος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, κ. Νίκος Γ. Δημητρίου, απευθύνθηκε στα μέλη με τη δήλωση: « τρία χρόνια προσπαθειών για την ένωση των εμπορικών και βιομηχανικών οργανώσεων στέφθηκαν με επιτυχία". Από την αρχή, το Επιμελητήριο καθοδηγείται από τη σταθερή πεποίθηση του κ. Δημητρίου ότι τα μέλη θα λειτουργούσαν εποικοδομητικά για να «υπερασπιστούν τόσο τα τοπικά όσο και τα γενικά συμφέροντα της Εμπορικής και Βιομηχανικής Κοινότητας».

 

Με αυτή τη δήλωση, ο κ. Νίκος Γ. Δημητρίου σηματοδότησε την αρχή της ίδρυσης της Εμπορικής και Βιομηχανικής Κοινότητας Λάρνακας και καθόρισε την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τις αναπτυσσόμενες τοπικές υποθέσεις και τα συμφέροντα της εμπορικής και βιομηχανικής κοινότητας της Λάρνακας.

 

Για τα εγκαίνια του Επιμελητηρίου, ο κ. Νίκος Γ. Δημητρίου εξελέγη Πρόεδρος, ο κ. Μιλτιάδης Τζέντζας ως Αντιπρόεδρος, ο κ. Στέλιος Ι. Δημητρίου ως Γραμματέας και ο κ. Κώστας Παναγιωτίδης ως Ταμίας. Με την νέα του ιδιότητα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας έγινε σύντομα ένας εξαιρετικός υποστηρικτής για τους επιχειρηματίες της πόλης και κρίσιμος πρωταγωνιστής στη δυναμική πρόοδο της περιοχής της Λάρνακας στο σύνολό της.

 

Η περίοδος από το 1963 έως το 1974 - περίοδος εμφύλιων αναταραχών στο νησί - χαρακτηρίστηκε από μια συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρηματιών της Λάρνακας να αναπτύξουν την τοπική τους βιομηχανία, κυρίως στη μεταποιητική βιομηχανία, και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η εστίασή τους στράφηκε στον τουρισμό όπως είχε επιδείξει ο τομέας μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας.

 

Η τουρκική εισβολή και η επακόλουθη κατοχή σχεδόν του 40% της κυπριακής επικράτειας και ο εκτοπισμός 200.000 Ελληνοκυπρίων επηρέασε σοβαρά την οικονομία της Κύπρου. Η Λάρνακα φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων τους πρώτους κρίσιμους μήνες και αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναζωογόνηση της μεταποιητικής βιομηχανίας και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

Βασικά στάδια στην ιστορία της Λάρνακας χαρακτηρίστηκαν από τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου στη διατήρηση της οικονομίας της Λάρνακας και προχωρά γρήγορα μέχρι σήμερα, το Επιμελητήριο συνεχίζει να προωθεί και να ενθαρρύνει τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να μεγιστοποιήσει το δυναμικό των εμπορικών και βιομηχανικών πρωτοβουλιών τους.

Το πρώτο Συμβούλιο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας:

 

Μέλη: Νίκος Δημητρίου, Στέλιος Δημητρίου, Τάκης Λεφκαρίτης, Ευάγγελος Μούσκος, Ν. Μαντοβάνης, Κύπρος Οικονομίδης, Αντώνης Μικελλίδης, Κώστας Παναγιωτίδης, Κυριάκος Στυλιανού, Κόκος Σεραφείμ, Μιλτιάδης Τζέντζας, Annivas Fransis, Δήμης Δημητρίου, Μιχαλάκης Χαχολιάδης.

 

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΛ την περίοδο 2020-23 είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Σταύρου. Διαδέκτηκε τον ΄Οθωνα Χριστοδούλου. 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image