Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Image

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (TCCH), οποία ιδρύθηκε το 2008 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την συντήρηση μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Μέχρι το 2021 έχει αποκαταστήσει πάνω από 70 μνημεία, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως ισχυρό εργαλείο συμφιλίωσης και ειρηνικής συνεργασία.

 

Η Επιτροπή λαμβάνει χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από άλλους δωρητές, όπως την Εκκλησία της Κύπρου, τη Διοίκηση του EVKAF, την USAID, την Αγία Έδρα, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και τοπική χρηματοδότηση. Η UNDP (United Nations Development Program)  προσφέρει τεχνική βοήθεια και επιβλέπει την υλοποίηση των έργων.

 

Συμπρόεδροι είναι ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος. Από την ίδρυσή της μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος ήταν ο Τάκης Χατζηδημητρίου και ο ο Τουρκοκύπριος ο Ali Tuncay. Τον Ιανουάριο του 2022 στη θέση του Τάκη Χατζηδημητρίου διορίστηκε ο Σώτος Κτωρής.

 

Στα πολλά μνημεία και σύνολα που έχει αποκαταστήσει η Επιτροπή περιλαμβάνονται το περίφημο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τμήμα της Κύπρου, ο Πύργος του Οθέλου και τα τείχη της Αμμοχώστου, τα οποία κτίστηκαν για πρώτη φορά από τους Λουζινιανούς τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκαν μέσα στους αιώνες από τους Γενουάτες, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς.

 

Για το έργο της η Επιτροπή έχει λάβει το βραβείο Europa Nostra 2021. 'Ελαβε επίσης  και την κορυφαία διάκριση Grand Prix στην κατηγορία “Dedicated Service to Cultural Heritage”. Το Ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς «Europa Nostra» απονέμεται σε εξαιρετικής ποιότητας έργα που κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Συντήρηση, έρευνα, εξειδικευμένες υπηρεσίες από άτομα ή οργανισμούς και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

 

Πηγή

 Technical Committee on Cultural Heritage in Cyprus

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image