Φυλακτού Γεώργιος

Image

Δημοσιογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1918. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα  Ἠχώ τῆς Κύπρου. Δημοσίευσε πεζογραφήματα και κριτικές μελέτες, ενώ ποιήματά του δημοσίευσε στο περιοδικό Ἀβγή. Υπήρξε επίσης αντιπρόσωπος του λογοτεχνικού αυτού περιοδικού στην Αθήνα.

 

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πριν από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και εργάστηκε εκεί ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Καθημερινή και Καθημερινά Νέα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση κι ήταν μέλος ομάδας που εξέδιδε παράνομα εφημερίδα. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε. Στην Κύπρο επανήλθε το 1948 κι εργάστηκε στην εφημερίδα Ἐλευθερία. Όμως, λόγω της μαχητικής του αρθρογραφίας, το 1953 εξορίστηκε από τους Βρετανούς. Επανεγκαταστάθηκε τότε στην Αθήνα όπου κι εργάστηκε στην εφημερίδα Βῆμα.

 

Ήταν υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας. Ασχολήθηκε με μεταφράσεις (John Keats, Edgar Allan Poe, Thomas Hardy). Εξέδωσε ένα μόνο βιβλίο, με τίτλο Ἡ εὔθυμη πλευρά τῆς κατοχῆς (Κύπρος, 1946).