Χριστοφόρου Αδωνις

Image

Φωτογράφος- Σκηνοθέτης.  Ο Αδωνις Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Δεκεμβρίου 1943, από Μικρασιάτισσα μητέρα και Κύπριο πατέρα από την Παρεκκλησιά Λεμεσού. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε  Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Εργάστηκε στην Τηλεόραση του ΡΙΚ για 35 χρόνια. Μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου αρχικά κα στη συνέχεια στην ομάδα του πολύτιμου αρχείου του ιδρύματος, μαζί με τη Μάρω Θεοδοσιάδου την Τούλα Ταραμίδου και το Γιώργο Μιχαηλίδη.

 

Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθέτησε δύο αξιόλογα ντοκιμαντέρ με τίτλους «Ένας Καρπασίτης» και «Ένας Καρπασίτης 1978-1982». Το ένα είναι συνέχεια του άλλου και μαζί καταγράφουν την περιπέτεια μιας πολυμελούς οικογένειας εγκλωβισμένων από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας, απ’ όπου εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς το 1977. Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, ο τηλεοπτικός φακός παρακολουθεί την οικογένεια από τη στιγμή της άφιξής της στα γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, στο ταξίδι μέχρι την Πάφο και την άφιξή της αργά τη νύκτα στην Πελαθούσα,  κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς, από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο.

Εκεί που η Υπηρεσία Μερίμνης τους έδωσε ένα φτωχικό τουρκοκυπριακό σπίτι να ζήσουν προσωρινά. Η προσωρινότητα κρατά μισόν αιώνα τώρα. Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ συνεχίζεται η καταγραφή τής πορείας των μελών τής οικογένειας στην προσφυγιά και του αγώνα τους για επιβίωση. Τα δύο ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα από την τουρκική εισβολή του 1974, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στη Λευκωσία. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές τιμούν ένα δημιουργό. Η τιμητική διάκριση για το 2024 δόθηκε στον Άδωνι Χριστοφόρου.

 

Φωτογραφίες 

Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν και η έκθεση με τις φωτογραφίες του Άδωνι από τα κατεχόμενα.

Οι φωτογραφίες βγήκαν από το προσωπικό και επαγγελματικό άλμπουμ του Άδωνι Χριστοφόρου, ενός εραστή της φωτογραφίας, που δεν αποχωρίστηκε τη φωτογραφική μηχανή, από τότε που στην τρυφερή ηλικία των χρόνων τού δημοτικού σχολείου, ο πατέρας του, επιστρέφοντας το 1951 από την Αυστραλία όπου έζησε για μερικά χρόνια ως μετανάστης, του έφερε δώρο μια φωτογραφική μηχανή.

Η πρώτη παρουσίαση τού φωτογραφικού αυτού υλικού έγινε στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στην κατεχόμενη Κύπρο πριν από το 1974», που εγκανίασε  ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου. Την οργάνωσε  ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου, μέλος του οποίου είναι ο Άδωνις.

Οι  φωτογραφίες ανήκουν στην περίοδο 1970-1973 και τραβήχτηκαν στη διάρκεια διακοπών, ιδιωτικών εξορμήσεων και επαγγελματικών γυρισμάτων με συνεργείο του ΡΙΚ.

Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν στα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ «Κερύνεια και η ιστορία της» και «Κάσιαλος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λανίτη και διεύθυνση φωτογραφίας  Στέλιου  Γιασεμίδη. Μαζί τους και ο ηχολήπτης Νίκος Χαραλάμπους.

Το ντοκιμαντέρ «Κάσιαλος» μετεδόθηκε μία μόνο φορά από το ΡΙΚ, αλλά η κόπια καταστράφηκε στο πραξικόπημα. Οι φωτογραφίες τού Άδωνι είναι ό,τι απέμεινε από τη σημαντική αυτή παραγωγή του 1972.

Άλλες από τις 35 φωτογραφίες  της  έκθεσης  παρουσιάζουν το λιμανάκι της Κερύνειας, την παραλία της Αμμοχώστου, τον Απόστολο Ανδρέα, τον Απόστολο Βαρνάβα, το Μπέλαπαϊς, τη Σαλαμίνα και την Καντάρα. «Μολονότι η κατάσταση τα χρόνια εκείνα ήταν έκρυθμη, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου ότι  θα χάναμε αυτούς τους αγαπημένους μας τόπους. Η φωτογράφηση γινόταν με σκοπό την αποτύπωση μιας τοποθεσίας μέσα στο πλαίσιο του “αφηγούμαι μια ιστορία με φωτογραφίες”, οι οποίες θα καταλήξουν στο φωτογραφικό άλμπουμ της οικογένειας», σημειώνει ο Άδωνις Χριστοφόρου. Σε ερώτησή μας πώς δέχτηκε τη νέα τεχνολογία που ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα στη φωτογραφική τέχνη, απάντησε: «Η καινούργια τεχνολογία διευκολύνει τη φωτογράφηση και προσφέρει πολλές δυνατότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρόλα αυτά εγώ εξακολουθώ να φωτογραφίζω με φιλμ και είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον παλιό φωτογραφικό  εξοπλισμό και τη μηχανική του αρτιότητα».

Η τελευταία του έκθεση με τίτλο «Φωτογραφίες-Ντοκουμέντα από την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου» παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, την Αθήνα και το Λονδίνο. Ο Χριστοφόρου τιμήθηκε από την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και το ΡΙΚ για την προσφορά του στον Κυπριακό Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Τιμήθηκε επίσης από τον Φωτογραφικό Όμιλο Στροβόλου για την προσφορά του  στη Φωτογραφία. Μαζί με τον γνωστό κινηματογραφιστή, σκηνοθέτη και φωτογράφο Χρίστο Αγιομαμίτη, άνθρωπο από το δυναμικό του ΡΙΚ επίσης, έχουν επιμεληθεί την έκδοση δύο σημαντικών λευκωμάτων με τίτλους «70 χρόνια Κυπριακό Ραδιόφωνο, ΡΙΚ 1953-2023» και «60 χρόνια Κυπριακή Τηλεόραση, ΡΙΚ 1957-2017».  

 

Πηγή: 

Παύλος ΠαύλουΜε τον φακό του Άδωνι

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image