«Σκαλί»

Image

Πρωτότυπο πολιτιστικό κέντρο, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια στην Αγλαντζιά από τον οικείο Δήμο.

 

Το «Σκαλί» περιλαμβάνει θερινό θέατρο, αίθουσες εκθέσεων και συναυλιών, διαλέξεων κλπ., και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το θέατρο είναι του τύπου των αρχαίων θεάτρων, με ημικυκλική ορχήστρα και σειρές κερκίδων για τους θεατές. Η πρωτοτυπία όμως του χώρου έγκειται στις διάφορες άλλες αίθουσές του, που δημιουργήθηκαν στον χώρο παλαιού λατομείου και αποτελούνται από σπήλαια λαξευμένα στον φυσικό βράχο.

 

Τα σπήλαια δημιουργήθηκαν σε παλαιότερες εποχές από λατόμους που εξόρυσσαν από εκεί πέτρες για οικοδόμηση κτιρίων. Για πολλά χρόνια τα σπήλαια αυτά ήταν εγκαταλειμμένα. Σήμερα, ενώ παραμένει το σχήμα και το μέγεθος των σπηλαίων, αυτά διασκευάστηκαν σε αίθουσες εκθέσεων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, από τον Δήμο της Αγλαντζιάς.

 

Το πρωτότυπο αυτό έργο είναι ταυτόχρονα και εντυπωσιακό, με τη διατήρηση του βράχου, τους κατάλληλους φωτισμούς και τα υπόλοιπα απαραίτητα για τη λειτουργικότητά του.

 

Στο «Σκαλί», που αποτελεί έξυπνη και ωραία σύγχρονη αξιοποίηση ενός για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένου και «ευτελούς χώρου», διεξάγονται τακτικά πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image