Κατσαντώνης Αδάμος

Image

Λαϊκός ποιητής και συνθέτης. Ο Αδάμος Κατσαντώνης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε σύνθεση στην Ελλάδα, κάθε γωνιά της οποίας γύρισε, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό και το πρόβλημα της Κύπρου, μέσα από τη μουσική του.

 

Είναι το πέμπτο μέλος της οικογένειας των διαλεκτικών ποιητών Κατσαντώνηδων από την Δερύνεια. Ο ίδιος γράφει τόσο στην Κυπριακή διάλεκτο, όσο και στην πανελλήνιο δημοτική. Πολλά ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει στην Αθήνα την ποιητική συλλογή "Τριάντα παρά μία βουρδουλιές".

 

Η συλλογή "Η σκυτάλη" αποτελεί την πρώτη από πολλές άλλες ολοκληρωμένες συλλογές, που έχει γράψει στην Κυπριακή διάλεκτο. Ασχολείται με πλείστα είδη μουσικής σύνθεσης, όμως η πλειοψηφία των έργων του έχει σαν κεντρικό άξονα την Κύπρο, είτε σαν αγώνα, είτε σαν πολιτισμό.

Το ίδιο και με τα δισκογραφημένα του έργα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κυπροκεντρικά.Ο Αδάμος Κατσαντώνης έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σε διεθνή και παγκόσμια φεστιβάλ, όπου παρουσίασε τη μουσική του, και απέσπασε αρκετά πρώτα διεθνή βραβεία, διακρίσεις, τιμητικές και εξαίρετες κριτικές. Οι σοβαρές του συνθέσεις κυκλοφορούν στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, και ερμηνεύονται από διάφορους καταξιωμένους καλλιτέχνες.

 

Είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικών Αμμοχώστου (Λάρνακας, Λευκωσίας), υπήρξε εκ των ιδρυτών και Οργανωτικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Επαγγελματιών Καλλιτεχνών ΠΑ.ΣΥΝ.Ε.Κ, ιδρυτής και Πρόεδρος του Jose Marti Association, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δασκάλων πιάνου ΕΡΤΑ (Κύπρου) και ο επίσημος εκπρόσωπος στην Κύπρο της Διεθνούς οργάνωσης KFA (Korea Friends Association).

 

Λαογραφία

Ο κ. Αδάμος Κατσαντώνης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους καλικάντζαρους και προσπάθησε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα πραγματοποιώντας μία έρευνα που διήρκεσε 20 ολόκληρα χρόνια. Ο κ. Κατσαντώνης έκανε το γύρο της Κύπρου και κατάφερε να συλλέξει μαρτυρίες από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είδαν...καλικάντζαρους. Τα κατέγραψε σε ένα βιβλίο πέντε ξεχωριστών τόμων.

 

Τι ήταν οι καλικάντζαροι; Υπήρξαν στ’ αλήθεια ή ήταν ένας από τους πολλούς μύθους της Κυπριακής παράδοσης; Όντως εμφανίζονταν στη γη και προκαλούσαν φόβο στους ανθρώπους; Όντως κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμα τους και προκαλούσαν ζημιές σε ότι έβρισκαν μπροστά τους; Έκλεβαν; Έπαιρναν διάφορες μορφές; Διασκέδαζαν, τραγουδούσαν, χόρευαν; Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για αυτά τα πλάσματα. Και ενώ εμείς ακούμε για αυτούς, γελάμε και λέμε παραμύθια με τους καλικάντζαρους, αρκετοί πρόγονοι μας ισχυρίζονται πως τους...είδαν. 

Καλικάντζαροι: Μύθος ή πραγματικότητα; 

 

Ακτιβισμός

Ο Αδάμος Κατσαντώνης είναι διεθνής ακτιβιστής σε θέματα πολιτισμού και δημοκρατίας,, έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή πολιτιστικά συνέδρια, και είναι ένα από τα 10 ιδρυτικά μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης IN DEFENCE OF HUMANITY, μαζί με τον Gabriel Garthia Marces. Είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης Μουσικοί Χωρίς Σύνορα ((MUSICIANS WITHOUT BORDERS). Ασχολείται με λαογραφικά θέματα, έχει πολλές ανέκδοτες λαογραφικές μελέτες, ασχολείται με μουσική και άλλην αρθρογραφία, και κατά καιρούς συνεργάζεται με διάφορους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Τα τελευταία 21 χρόνια, (1990-2011) ερευνά, επιμελείται και παρουσιάζει διάφορες λαογραφικές και μουσικές εκπομπές στο ΡΙΚ.

 

Πολιτική

Το 2002 ανακηρύχτηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, ως Πρέσβυς Καλής Θέλησης της Κατεχόμενης Πόλης, και έκτοτε μεταφέρει προσωπικά μηνύματα του εκάστοτε Δημάρχου Αμμοχώστου, σε ηγέτες και διάφορες άλλες προσωπικότητες άλλων χωρών.

 

Το 2003, ο Αδάμος Κατσαντώνης κατήλθε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικεφαλής κίνησης καλλιτεχνών, με σύνθημα τον πολιτισμό. Πέραν από τις σκόρπιες συνθέσεις του σε διάφορους δίσκους, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 25 προσωπικούς δίσκους.

 

 

Πηγή:
  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image