Φινόπουλος Γιώργος

Image

Ηθοποιός, από τους πρωταγωνιστές του σύγχρονου θεάτρου στην Κύπρο. Γεννήθηκε στο χωριό Πάνω Δευτερά της επαρχίας Λευκωσίας το 1914 και πέθανε το 1985. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και σε νεαρή ηλικία, γύρω στο 1928, εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία για αναζήτηση εργασίας κι ακολούθησε το επάγγελμα του κουρέα.

 

Με το θέατρο άρχισε ν' ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1933, με εμφάνιση στο έργο  Όλα για την Πατρίδα που είχε τότε ανεβαστεί από ερασιτεχνικό όμιλο στην Πάνω Δευτερά. Το 1938 η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) ίδρυσε ερασιτεχνικό θεατρικό όμιλο, στον οποίο ο Γιώργος Φινόπουλος απετέλεσε βασικό στέλεχος. Ταυτόχρονα ο Φινόπουλος εργάστηκε για την ευρύτερη διάδοση του θεάτρου, με διδασκαλίες σε πολλούς συλλόγους διαφόρων χωριών γύρω από τη Λευκωσία και στην επαρχία Κερύνειας, στα οποία πήγαινε με το ποδήλατό του τακτικά.

 

Το 1944, ύστερα από απόφαση του ΑΚΕΛ, ιδρύθηκε σε ημιεπαγγελματική βάση το θεατρικό συγκρότημα «Προμηθέας», στο οποίο μεταπήδησε ο Φινόπουλος, που απετέλεσε βασικό του στέλεχος. Εμφανίστηκε τότε, και για τα επόμενα λίγα χρόνια, σε αρκετά έργα που ανεβάστηκαν από τον «Προμηθέα», τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς δραματολογίου. Μετά τη διάλυση του «Προμηθέα» συνεργάστηκε επαγγελματικά με άλλα θεατρικά συγκροτήματα. Η τελευταία του επαγγελματική εμφάνιση ήταν το 1959-60 με τον θίασο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», στο έργο Θαμπά Τζάμια.  

 

Βλέπε λήμμα: Προμηθέας

 

Όλα αυτά τα χρόνια ο Φινόπουλος ασκούσε παράλληλα και το βιοποριστικό επάγγελμα του κουρέα.   Αν και αυτοδίδακτος, ήταν προικισμένος ηθοποιός με πλούσιο υποκριτικό ταλέντο και πραγματική αγάπη για το θέατρο. Ξεκινώντας σε μια εποχή που το θέατρο έκανε ακόμη τα πρώτα του δειλά βήματα στην Κύπρο, ο Γιώργος Φινόπουλος προσέφερε, στον τομέα αυτό της τέχνης, αξιόλογη υπηρεσία.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image