Μουσεία

Image

Τα κυπριακά μουσεία στις ελεύθερες και τις τουρκοκρατούμενες περιοχές του νησιού ανέρχονται συνολικά σε εικοσιδύο και απ’ αυτά τα δεκατρία είναι αρχαιολογικά, τα έξι λαϊκής τέχνης και τα τρία ιστορικά.

 

Τα αρχαιολογικά μουσεία στεγάζουν στις αίθουσές τους εκλεκτά αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις αναρίθμητες και πολυποίκιλες κινητές αρχαιότητες, που προέρχονται από συστηματικές και σωστικές ανασκαφές αρχαίων κυπριακών πόλεων, συνοικισμών, τάφων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, από αγορές και διάφορες δωρεές. Ο ανεκτίμητος αυτός μουσειακός πλούτος περιλαμβάνει αγγεία και άλλα οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία και βιοτεχνικά είδη, κοσμήματα και νομίσματα, σφραγίδες και άλλα συναφή μικροτεχνήματα, αγάλματα και ανάγλυφα, επιγραφές και ταφόπλακες, όπλα και πανοπλίες, ψηφιδωτά και βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα και διάφορα άλλα έργα, που καλύπτουν όλους ανεξαίρετα τους τομείς της αρχαίας κυπριακής τέχνης και ρίχνουν άπλετο φως σ’ όλες τις εξελικτικές φάσεις του Κυπριακού πολιτισμού, από τα πρώτα βήματά του στις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα.

 

Τα δεκατρία αρχαιολογικά μουσεία κατανέμονται στις έξι επαρχίες του νησιού και απαρτίζονται από το Κυπριακό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία, το Μεσαιωνικό Μουσείο στη Λεμεσό, τα Επαρχιακά Μουσεία στη Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Αμμόχωστο και Κερύνεια, τα τοπικά μουσεία του Κουρίου στην Επισκοπή και της Παλαιπάφου στα Κούκλια, τα μικρά ιδιόμορφα μουσεία στο κάστρο της Λάρνακας και στη νεκρόπολη της Σαλαμίνος και το μουσείο του Ιδρύματος Πιερίδη στη Λάρνακα.

 

Ελεύθερη είσοδος

To Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Αυγούστου 2020 αποφάσισε για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αφού έλαβε υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά μουσεία, τόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία COCID19, όσο και λόγω του δραματικά μειωμένου αριθμού τουριστών. H απόφαση τέθηκε σε ισχύει από τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

 

Η εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής αφορά στα ακόλουθα δώδεκα Μουσεία. Συγκεκριμένα στην Επαρχία Λευκωσίας το Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία, το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Ευρύχου.

 

Στην Επαρχία Λάρνακας το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας και το Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα.

 

Επίσης στην Επαρχία Λεμεσού το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή.

 

Τέλος στην Επαρχία Πάφου το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς και το  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image