Κατσαντώνης Αντώνης

Λαϊκός Ποιητής

Image

Λαϊκός Ποιητής. Ο Αντώνης Κατσαντώνης γεννήθηκε στο χωριό Δερύνεια το 1941. Είναι ανιψιός των επίσης λαϊκών ποιητών Κώστα Α. Κατσαντώνη και Γεωργίου Α. Κατσαντώνη. Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 2024 στο Παραλίμνι.

 

Η ζωή του

Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Μετά την αποφοίτησή του μετανάστευσε το 1959 στην Αγγλία όπου εργάστηκε σε εργοστάσια. Στην Κύπρο επέστρεψε ύστερα από 10 χρόνια, το 1969, και επιδόθηκε στην κτηνοτροφία στο χωριό του. Επλήγη όμως το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, γιατί οι εγκαταστάσεις του βρέθηκαν στη λεγόμενη νεκρή ζώνη. Από τότε εργάζεται στην τουριστική - ξενοδοχειακή βιομηχανία.

 

Ποιητικές συλλογές

Παρά το ότι ο Αντώνης Ν. Κατσαντώνης αποφοίτησε από γυμνάσιο, ωστόσο γράφει στην κυπριακή τοπολαλιά και η ποίησή του παραμένει γνήσια λαϊκή κι ο ίδιος προσκολλημένος στη λαϊκή ποιητική παράδοση. Ποιήματά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα. Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:

 

  1. Τ’ ολόασπρον πεζούνιν, 1978, που εντάχθηκε στη σειρά της «Βιβλιοθήκης Κοκκινοχωριτών Λαϊκών Ποιητών» που επιμελείται ο δρ. Κ.Γ. Γιαγκουλλής. Σε παράρτημα της ίδιας συλλογής δημοσιεύονται ποιήματα του παππού του Αντώνη Α. Κατσαντώνη. Ο Αντώνης Ν. Κατσαντώνης εξέδωσε και τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:
  2. Της Κύπρου τα προιτζιά, 1986
  3. Τα μηναλλάια των τζιαιρών, 2002
  4. Τα κανίσσ'ια της ψυσιής μου, 2008.​

 

 

Πηγή:

  1. Polognosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image