Χιώτης Στέλιος

Image

Συνθέτης. Ο Στέλιος Χιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τρίκωμο της Επαρχίας Αμμοχώστου.  Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Η μητέρα του κατάγεται από το χωριό Πεδουλάς του διαμερίσματος της Μαραθάσας και ο πατέρας του είναι πρόσφυγας από την Σμύρνη. Στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων ήταν μέλος της Α.Ν.Ε (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ). 

Έφυγε στο Λονδίνο για σπουδές το 1962, όπου παρακολούθησε για λίγα χρόνια (electronics) στο NORTHEN Polytechnic Holloway N.London , μετά στο μουσικό κολλέγιο ERIC QUILDER SCHOOL OF MUSIC. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους και δημιουργούς της Ελληνικής φωνής Λονδίνου (LGR) Λονδίνου όπου συμμετείχα ενεργά στα προβλήματα της Κυπριακής Παροικίας Λονδίνου για αρκετά χρόνια. Παντρεύτηκε και έχει δύο παιδιά, τον Αλέξη και τον Μάριο.

Το 1971 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αμμόχωστο. Κατά την Τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, έφυγε μαζί με όλη την οικογένεια, παίρνοντας μαζί του ελάχιστα υπάρχοντα, όπως ταυτότητα, διαβατήριο και το λυκόσκυλό του.

Επέστρεψε ξανά στην Κύπρο όπου υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός για πολλά χρόνια στο Ράδιο Πρώτο και το ΣΙΓΜΑ του συγκροτήματος Δίας. Είναι μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής.

 

Το τραγούδι

Ο Στέλιος Χιώτης είναι περισσότερο γνωστός στους Έλληνες για το τραγούδι "Αμμόχωστος (Το χώμα που περπάτησα)". Έγραψε στους στίχους του τραγουδιού το 1981 όταν σε μια επίσκεψή του στην Κύπρο, έβλεπε την Αμμόχωστο με τα κυάλια. Αμέσως του ήρθε η σκέψη να γράψει τους στίχους τους οποίους και μελοποίησε, κυκλοφορώντας το άλμπουμ "Γειτονιά μου / Αμμόχωστος" το 1981. Το σκυλί του που είχε πάρει μαζί το 1974 φεύγοντας βρίσκεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ "Μ' ένα χαμόγελο" που κυκλοφόρησε το 1984. Έχει χαρακτηρίσει το τραγούδι "Αμμόχωστος" την "σιωπηλή διαμαρτυρία όλων των Κυπρίων". 

 

"Έχει λίγη ιστορία το τραγούδι. Πρώτα από όλα έφυγα σαν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, και επειδή το επάγγελμά μου είναι να διασκεδάζω τον κόσμο, ήταν κάπου πολύ άσχημο να μείνω στην Κύπρο και να τραγουδάω και ξεκίνησα να πάω πίσω στην Αγγλία γιατί είχα υπηρετήσει εκεί, και σίγουρα να αρχίσω μια καινούρια ζωή. Όλο αυτό τον καιρό που πήγα πίσω με έτρωγε μέσα μου αυτό το πράγμα. Είναι καμιά φορά που έχεις κάτι στο μυαλό και δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι. Είχα αυτό το συναίσθημα, κάτι πρέπει να βγει. Έφυγα από την παραλία με δυο παιδάκια και τη γυναίκα μου για να γλυτώσουμε και ήταν τόσο απότομα τα πράγματα που έγιναν και ήθελα να βγάλω κάτι. Και σκεφτόμουν αυτό το τραγούδι. Παρόλο που γύρισα στο Λονδίνο, αυτός ο πόθος ερχόμενος στην Κύπρο να δω τη μάνα μου και τον πατέρα μου, και ενοικίασα ένα αυτοκίνητο και πήγα εκεί που βλέπουμε με τα κιάλια την Αμμόχωστο άρχισε να ξυπνά το αίσθημα, να έρχεται στην επιφάνεια, στο μυαλό στη σκέψη. Να βλέπεις μια πόλη φάντασμα και να ξέρεις ότι το σπίτι σου είναι κάτι εκεί και δεν μπορείς να το δεις ούτε να το αγγίξεις ούτε να πας. Είχε ένα χαρτί της ασφάλειας του αυτοκινήτου, και έτσι άρχισα να γράφω. Μπορώ να σου πω ότι 97% των στίχων το έγραψα εκεί. Μπορεί να άλλαξα δυο με τρεις λέξεις. Βλέποντας την πόλη έλεγα μοναξιά είσαι απέραντη σαν λίμνη... Από εκεί ήταν η βάση και ήταν και η γυναίκα μου μέσα στο αυτοκίνητο, εγώ έγραφα που μέχρι σχεδόν είχα τελειώσει το τραγούδι.

 

Πήγα στο Λονδίνο, ήμουν έτοιμος να κάνω τον πρώτο μου δίσκο, τότε ήταν βινύλιο. Ο πρώτος μου δίσκος  ήταν στην Ελλάδα και βάλαμε αυτό το τραγούδι. Ένιωσα ότι κάτι έφυγε κάτι άδειασε παρόλο που δεν γυρίσαμε στην  Αμμόχωστο.

Αυτό το τραγούδι με έκανε να αισθανθώ πιο άνετα, πιο καλά γιατί είχα ένα σφίξιμο πριν και επειδή ζούσα στο Λονδίνο τότε, το παρουσιάσαμε στο μαγαζί τότε και έτυχε να ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Ανόρθωσης ο Κίκης Κωνσταντίνου όταν το τραγούδησα το τραγούδι είχε μια ωραία αντίδραση. Με ρώτησε ο Κίκης ποιου είναι το τραγούδι και του είπα είναι δικό μου. Δηλαδή δεν κυκλοφόρησε στην Κύπρο μου είπε; Του λέω όχι. Πήρε δίσκους το έφερε στην Κύπρο και σε ένα χρόνο που γύρισα το άκουγα στα στάδια και στα ραδιόφωνα. Και σήμερα με συγκινεί το εξής, με σταματούν στο δρόμο ή κάνω εμφανίσεις σε μαγαζιά και μου λένε κ. Χιώτη μας συγκινεί παρόλο που δεν είμαι Αμμοχωστιανός. Ξέρεις τι σημαίνει για μένα αυτό; Aναγνωρίστηκε από την Κύπρο. Βλέπω παιδάκια να το τραγουδάνε, ξέρουν το στίχο όλο, αυτή είναι η αμοιβή μου". 

 

Πηγή:

1. www.polignosi.com

2. Alpha News.  Πώς έγραψα το τραγούδι

 

Φώτο Γκάλερι

Image