Κνούτσεν-Δανέζη Αλίκη

Image

Κυπρία σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Λιόν της Γαλλίας και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε θεωρία του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και παραγωγή ταινιών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στη σκηνοθεσία και τη σεναριογραφία. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στο πειραματικό θέατρο La MaMa Experimental Theatre Club της Νέας Υόρκης.

 

Το 1995 επέστρεψε στην Κύπρο και γύρισε την πρώτη της ταινία, «Δρόμοι και Πορτοκάλια» (1996), η οποία έχει ως αντικείμενό της το θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Το 2001 γύρισε τη δεύτερη ταινία της, το «Bar». Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στην Ουρουγουάη και στη Λευκωσία, με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα που αναζητά τον επί 12 χρόνια εξαφανισμένο αδελφό της. Και στις δυο ταινίες, έγραψε η ίδια το σενάριο. Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν στο πλαίσιο διεθνών φεστιβάλ. Το 1998 γύρισε το μουσικό ντοκιμαντέρ «Karavan Sarai» (Μαρόκο).

 

Η Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Ανέβασε, σε θεατρική διασκευή, τη δανέζικη ταινία «Festen» με τίτλο «Οικογενειακή Γιορτή», σε θέατρο της Αθήνας, το 2006.