Γαρύλλη, Γραμμικό Πάρκο

Image

Το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη που  διαπερνά τη Λεμεσό από το νότο μέχρι το βορρά, ολοκληρώθηκε το 2014-15 δίνοντας ζωή σε συνοικίες της πόλης που για δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένες (ιδιαίτερα η περιοχή που περιλαμβάνει την συνοικία Αγίου Ιωάννη και εκτείνεται νοτιότερα μέχρι την πρώην τουρκοκυπριακή γειτονιά), αλλά κι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής των Πολεμιδιών.

 

Η δημιουργία του γραμμικού πάρκου καλύπτει σημαντικό μέρος του ποταμού σε μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από τα νότια της Β' Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του Λανιτείου γηπέδου.

 

Ο άλλοτε βρόμικος ποταμός Γαρύλλης μήκους 6 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινά από την περιοχή βόρεια των Πολεμιδιών και καταλήγει στη θάλασσα, μεταξύ του παλιού λιμανιού και της μαρίνας, έχει φυτευτεί με εκατοντάδες δέντρα και χιλιάδες θάμνους που σταδιακά στην ανάπτυξή τους δημιούργησαν έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου με ποικιλία δέντρων, θάμνων και λουλουδιών. Οι παιχνιδότοποι που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορα σημεία και καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών των συνοικιών, μαζί με τον ποδηλατόδρομο (απόστασης 3,8 χιλιομέτρων), τόσο για σκοπούς άσκησης και ψυχαγωγίας, όσο και για εναλλακτική διακίνηση από τις βόρειες συνοικίες προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος όπως Μαρίνα, παλιό λιμάνι, προκυμαία. Το γραμμικό πάρκο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από φοιτητές, μαθητές και γενικά νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν στις βορειότερες συνοικίες και εργάζονται ή φοιτούν στο κέντρο. Ιδιαίτερα χρήσιμο το έργο είναι για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, ώστε να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση προς τα κτίρια του Πανεπιστημίου.

 

Πρωτοποριακό δημιούργημα συνιστά επίσης το μικρό θεατράκι και το υπαίθριο γυμναστήριο ενηλίκων που μαζί με τις μικρές πλατείες δίνουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες αναψυχής και διασκέδασης στους εκτός κέντρου πόλεως κατοίκους της Λεμεσού. Αξιοσημείωτο μέρος του όλου έργου αποτελεί η υπέργεια πεζογέφυρα στον κυκλικό κόμβο των Πολεμιδιών, όπου με την ένωσή της με την παρακείμενη υπόγεια διάβαση παρέχει απόλυτη ασφάλεια για να περάσει κανείς από τη μια πλευρά του αυτοκινητόδρομου στην άλλη.

Φώτο Γκάλερι

Image