Καντάρα δάσος

Image

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος της επαρχίας Αμμοχώστου. Καταλαμβάνει (μαζί με το μικρό δάσος Προσήλι) έκταση 6.017 εκταρίων και εκτείνεται κατά μήκος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, μεταξύ των δασών Μελούντα στα δυτικά, και Γιούτη και Μαντρικά στα ανατολικά. Στα νότια, το δάσος της Καντάρας περιβάλλεται από τα δάση Υψαρόβουνο, Μέλεια, Πλούσεια, Σταλός, Βίκλες, Άρνο και Κακοβάθρα. Το δάσος οφείλει την ονομασία του στο ξακουστό κάστρο της Καντάρας, που βρίσκεται κτισμένο στην κορφή Καβαλλαρόπετρα (630 μ.), στο ανατολικό του μέρος.

 

Το δάσος της Καντάρας εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Μελούντα, Ακανθού, Φλαμούδι, Δαυλός, Κώμη Κεπίρ, Κρίδια, Όβγορος, Γεράνι, Άρδανα, Άγιος Ανδρόνικος (Τοπτσιού Κιογιού), Πλατάνι και Άρτεμι.

 

Το ανάγλυφο του δάσους είναι διαμελισμένο από πολλά μικρά ρυάκια, που πηγάζουν από την κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου, και είτε χύνονται στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του δάσους, είτε διασχίζουν την πεδιάδα της Μεσαορίας στα νότια, ή ακόμη ενώνονται με άλλους κύριους ποταμούς. Τα κυριότερα ρυάκια που χύνονται στη βόρεια θαλάσσια περιοχή είναι το αρκάτζιν τους Βιλλούρους, η Διπλαρκάκα, τα Κατσήματα, ο Πεύκος, το αρκάτζιν των Τενιών, τα Σκαλιά και η Μαύρη Σκάλα. Επίσης διάφορα άλλα ρυάκια πηγάζουν από τον Πενταδάκτυλο και διασχίζουν την Μεσαορία, όπως ο Πλατύς, ο Βαθύς, το Αραπά Ντερέ, το αρκάτζιν του Πιπερούντα, το αρκάτζιν του Πλούσεια, το αρκάτζιν του Γούππη, το αρκάτζιν της Γαλακτινής και το αρκάτζιν των Βιλλουρκών. Εξάλλου μέσα στην περιοχή του δάσους υψώνονται, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, οι βουνοκορφές Όλυμπος (740 μ.), Πλατάνι (723 μ.), Καντάρα (724 μ.) και Καβαλλαρόπετρα (630 μ.).

 

Από γεωλογικής απόψεως, το δάσος της Καντάρας βρίσκεται πάνω στους σκληρούς ασβεστόλιθους του Πενταδάκτυλου, που κατά τόπους έχουν μαρμαροποιηθεί, στις αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας, και τα άλλα ιζηματογενή πετρώματα της Ολιγόκαινης και Μειόκαινης περιόδου. Επίσης ο γεωλογικός σχηματισμός της Λαπήθου με τις μάργες, τις μαργαϊκές κρητίδες, τις κρητίδες, τους ασβεστόλιθους και με την παρουσία των λαβών, κάμνει αισθητή την παρουσία του στην περιοχή του δάσους. Πάνω στα πετρώματα του δάσους αναπτύχθηκαν ρεντζίνες, ξερορεντζίνες και φαιοχώματα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 500 και 550 χιλιοστομέτρων.

 

Το δάσος της Καντάρας προσεγγίζεται οδικά από τα γειτονικά χωριά Ακανθού, Φλαμούδι, Δαυλός, Κώμη Κεπίρ, Γεράνι, Άρδανα και Μάντρες, με δίκτυο δρόμων που έχουν κατεύθυνση Β.-Ν. ή ΒΔ.-ΝΑ. και ακολουθούν τα ρήγματα και άλλα περάσματα που υπάρχουν κατά μήκος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Επίσης το δάσος διασχίζεται, σ' όλο του το μήκος, από δασικό δρόμο που συνδέει τον οικισμό Μερσιννίκκι με το κάστρο της Καντάρας και το γειτονικό δάσος Γιούτη. Εκτός από τον οικισμό Μερσιννίκκι, μέσα στην έκταση του δάσους βρίσκεται και ο οικισμός της Καντάρας.

 

Η κύρια βλάστηση του δάσους αποτελείται από πεύκα, κυπαρίσσια, αντρουκλιές, σχινιές, ξισταρκές, καθώς και φυτά σπατζ΄ιάς και θρουμπιού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image