Χαρκοκόλυμπος

Η μαγευτική ποταμολίμνη του Μαχαιρά

Image

Βρίσκεται στον Μαχαιρά σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι της Παναγίας και πρόκειται για την πιο μεγάλη ποταμολίμνη της Κύπρου. Αποτελεί ανακάλυψη του Κυριάκου Κεφάλα, ο οποίος αγαπά τον τόπο του και δεν σταματά να την εξερευνά απ’ άκρη σ’ άκρη, φωτογραφίζοντας κάθε νέα του ανακάλυψη.

Τις εικόνες μοιράζεται μάλιστα και με το κοινό, μέσα από το γκρουπ στο Facebook, Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus, αλλά και μέσα από το προσωπικό του blog Cyprus Discoverer.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Xαρκοκόλυμπος είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς υδάτινους θησαυρούς του νησιού μας. Κρύβεται στα βραχώδη βουνά του Μαχαιρά (υψόμετρο 750 μ.), στο ανώτερο τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Πεδιαίου.

 

Πρόκειται για μια μεγάλη ποταμολίμνη με εξωτική ομορφιά, που μοιάζει με φυσική πισίνα. Ονομάστηκε Χαρκοκόλυμπος επειδή είναι μεγάλος και βαθύς κόλυμπος με ωοειδές σχήμα, που θυμίζει το σχήμα ενός χαρτζιού. Ένας μικρός καταρράκτης ύψους τριών μέτρων εμπλουτίζει το νερό και το θέαμα της ποταμολίμνης.

 

Ο Χαρκοκόλυμπος έχει νερό ολόχρονα, αλλά ο ποταμός ρέει μόνο τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Η προσβασιμότητα σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

 

 

Πηγή

Cyprus Discoverer

Φώτο Γκάλερι

Image