Κατσαούνη Νίκη

Image

Ποιήτρια και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1943. Σε νεανική ηλικία πήγε στην Αγγλία όπου έζησε αρκετά χρόνια κι όπου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αργότερα (1972 -1976) έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Γαλλία). Για τέσσερα χρόνια, από το 1965 μέχρι το 1969, εργάστηκε στην Κύπρο ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1969 εργάστηκε στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, ως υπεύθυνη διεθνών σχέσεων. Για σύντομο διάστημα συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιάστρια προγράμματος για τους νέους.

 

Το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε για 5 περίπου χρόνια στην εκεί κυπριακή πρεσβεία ως μορφωτική ακόλουθος. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη δημοσιογραφία και εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε αθηναϊκό περιοδικό. Παρουσίαζε επίσης από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 1 την εκπομπή «Κύπρος, Μύθος και Πραγματικότητα».

 

Δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα, κυπριακά και ξένα, ποιήματα, πεζογραφήματα και κριτικές. Δημοσίευσε επίσης κείμενα πάνω σε θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Εξέδωσε δυο βιβλία: μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Εἰς Ἑαυτόν (Αθήνα, 1971) και μια ποιητική συλλογή με τίτλο Ἡ Εὐλαλία, ὁ Ἰάσονας καί ἡ Γιαλοῦσα (Αθήνα, 1980).  Το 1972 τιμήθηκε με έπαινο από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για το βιβλίο της Εἰς Ἑαυτόν.

 

Επανήλθε στην Κύπρο, όπου και εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Παράλληλα συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ για μια περίοδο, έχοντας δικό της πρόγραμμα σ' αυτό. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», όπου διατηρούσε κάθε Κυριακή στήλες πολιτισμού, επικεφαλής επιτελείου. Δημοσίευσε επίσης στην ίδια εφημερίδα ταξιδιωτικά και άλλα κείμενά της.

 

Το 2006 διορίστηκε πολιτιστική ακόλουθος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο.