Νικολαϊδης Ηρόδοτος

Image

Ιατρός. Ο Ηρόδοτος Νικολαΐδης γεννήθηκε στον Άγιο Δημητριανό της επαρχίας Πάφου το 1913  και πέθανε στην Πάφο  το 1998. Σπούδασε ιατρική με ειδικότητα στην ακτινολογία και εργάστηκε ως ακτινολόγος. Είναι πατέρας του Κύπρου Νικολαΐδη, θεμελιωτή της εμβρυϊκής ιατρικής.

 

Το 1954 κατετάγη στις τάξεις της ΕΟΚΑ και αποτέλεσε ηγετικό της στέλεχος. Στις 12 Νοεμβρίου 1955 συνελήφθη και φυλακίσθηκε χωρίς δίκη στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς με αριθμό DP 127. Μετά από δύο χρόνια μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Πύλας και κρατήθηκε για περίπου 1 χρόνο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε ξανά στην Κοκκινοτριμιθιά και παρέμεινε μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1959.  Άρχισε απεργία πείνας στις 2 Ιανουαρίου 1959 κατόπιν εγγράφου προειδοποιήσεως του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και του Άγγλου Κυβερνήτη. Με την αποφυλάκισή του και εισερχόμενος στο Κτήμα τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου και μαζί επισκέφτηκαν την εκκλησία του Αγίου Κενδέα] όπου έγινε δοξολογία και μετά τον προσφώνησε ο Αρχιμανδρίτης και ο μαθητής Γυμνασίου Πάφου, Κύπρος Χρυσοστομίδης. Τον Φεβρουάριο του 1959 προσκλήθηκε στο Λονδίνο από τον Μακάριο ως Εθναρχικός Σύμβουλος, με όλους τους άλλους εκπροσώπους του Κυπριακού λαού για την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

 

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές το 1960 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με το Πατριωτικό Μέτωπο για την Α΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεξελέγη βουλευτής στις Βουλευτικές εκλογές του 1970 ως ανεξάρτητος για την Β΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια