Τυρίμος Κυριάκος

Image

Ιατρός. Ο Κυριάκος Τυρίμος γεννήθηκε στο Καλό Χωριό Ορεινής στις 7 Σεπτεμβρίου 1948. Αποφοίτησε το  1967 το Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας. Την περίοδο 1970-72 ήταν ο τερματοφύλακας του Ορφέα Λευκωσίας.

Το 1972 μετέβη για σπουδες στην Σοβιετική Ένωση όπου πούδασε ιατρική στο Ινστιτούτο Ροστόβ - Ντον με ειδίκευση στην Παθολογία - Γαστρεντερολογία.  Μέχρι το 1996 εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μετά την εκλογή του στη θέση του βουλευτή, εργάστηκε ως ιδιώτης γιατρός.

 

Διετέλεσε γραμματέας της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Στροβόλου και μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του διοικητικού συμβουλίου γιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ). Διετέλεσε πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2001 για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Επιπλέον, ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

 

Το 2008 διαγράφηκε από το ΑΚΕΛ και στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποστήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα και εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 συμμετείχε ως αριστίνδην υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος μετά από πρόταση του προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά δεν εκλέχθηκε.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).