Βεναρδή Φρύνη

Image

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της «Γρηγορείου Κλινικής» (θάλαμος HIV/AIDS) για οροθετικούς ασθενείς που λειτουργεί από το 1996 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

 

Η Φρύνη Βεναρδή γεννήθηκε στη Λευκωσία αλλά απ’ τα τρία της χρόνια έζησε στη Λάρνακα όπου μετατέθηκαν οι γονείς της, ο Γεώργιος Δίκαιος, καθηγητής Αγγλικών στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και η Χρυστάλλα Δικαίου, δασκάλα και αργότερα διευθύντρια του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου. Στη Λάρνακα μεγάλωσε, μορφώθηκε, είχε τις πρώτες εφηβικές της αναζητήσεις.  Απ’ τη μητέρα της, η οποία διοργάνωνε παραστάσεις παιδικού θεάτρου και τα έσοδα πήγαιναν στους άπορους μαθητές της πόλης, έμαθε από νωρίς την αξία της κοινωνικης προσφοράς. 

 

Όταν η κ. Φρύνη Βεναρδή έχασε από Aids τον Γρηγόρη, τον μοναχογιό της, ανάλαβε εκστρατεία υπέρ των οροθετικών ασθενών. Ήταν η υπόσχεση που έδωσε στο παιδί της λίγο πριν φύγει για το μεγάλο ταξίδι, παρόντος και του πατέρα. «Μητέρα» της είπε, «τι θα κάνεις όταν θα φύγω; Θέλω να συνεχίσεις τη ζωή σου, να μη σταματήσεις να εργάζεσαι, θέλω μητέρα να βοηθήσεις τα παιδιά με Aids». Κι όταν δακρυσμένη η μάνα τον διαβεβαίωσε ότι αυτός θα είναι πλέον ο σκοπός της ζωής της, ο Γρηγόρης της, της χάρισε το πιο ευτυχισμένο χαμόγελο της ζωής του.

 

Προκαταληψη

Παρά την κοινωνική και ιατρική προκατάληψη και τον φόβο (τη δεκαετία του ’80 όταν πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια ο κόσμος νόμιζε ότι μεταδιδόταν και διά της απλής επαφής), η κ. Βεναρδή κατόρθωσε και έπεισε το Κράτος για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας κλινικής με σκοπό την περίθαλψη και τη θεραπεία των πασχόντων από AIDS. Υπουργός Υγείας ήταν τότε ο αείμνηστος Μανώλης Χριστοφίδης. Πολλά πρόσωπα ενστερνίστηκαν από νωρίς το όραμα της κ. Βεναρδή και βοήθησαν ενεργά. Η οικ. Βεναρδή, εκτός των άλλων, πρόσφερε χρηματική δωρεά προς την κλινική.

 

Σήμερα η «Γρηγόριος» περιβάλλεται από την αγάπη και την εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων που συμμετέχουν στους «Συνδέσμους Φίλων της Γρηγορίου Κλινικής» που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου καθώς και από το «Κέντρο Υποστήριξης  Φορέων Αids» (Κ.Υ.Φ.Α.) με πρόεδρο την κ. Στέλλα Μιχαηλίδου. Ο αγώνας της κ. Βεναρδή και των Συνδέσμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγκεκριμένων ασθενών είναι συνεχής (επιδόματα, δικαίωμα στην εργασία, αντιμετώπιση του ρατσισμού κλπ).

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image