Σαριπόλου Πλατεία

Μια ιστορική πλατεία στη Λεμεσό

Image

Πλατεία στη Λεμεσό η οποία φέρει  το όνομα του Διαπρεπούς Κύπριου νομικού του 19ου αιώνα Σαριπόλου Νικόλαου.

 

Είναι μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της Λεμεσού και γνωστό σημείο συνάντησης των κατοίκων. Σήμερα αποτελεί το hot-spot της πόλης με μπαράκια και καφενεία, όμως ανέκαθεν κατακλυζόταν από κόσμο. 

Ο Σαρίπολος δεν είναι Λεμεσιανός αλλά γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 13 Μαρτίου 1817 και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1887. Πατέρας του ήταν ο μεγαλέμπορος Ιωάννης Σαρίπολος (Σαρίπογλους), με καταγωγή από τα Λεύκαρα της Λάρνακας. Μάλλον η ονομασία της πλατείας έγινε σε ένδειξη τιμής και προς τη μητέρα την  Χρυσηίδα (Τσικινέττα) Πελεντρίδου, που είλκε την καταγωγή της από εύπορη οικογένεια της Λεμεσού. Ο Σαριπόλος παντρεύτηκε το 1847 στην Αθήνα την Αριάδνη και μαζί απέκτησαν 9 παιδιά. Ο γιος του, Νικόλαος Ν. Σαρίπολος, ήταν επίσης διαπρεπής νομικός.

 

Το έργο

Ο Σαρίπολος υπηρέτησε με το σπουδαίο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του τρεις βασικούς κλάδους του Δημοσίου Δικαίου: το Συνταγματικό Δίκαιο, το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το Ποινικό Δίκαιο. Ειδικότερα, με το σύγγραμμά του «Πραγματεία του Συνταγματικού Δικαίου» έθεσε τις βάσεις διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο Σαρίπολος, εταίρος ξένων ακαδημιών, με φήμη που εκτεινόταν σαφώς πέραν των ορίων της ελληνικής επικράτειας, κατέλειπε μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων (επί ζητημάτων νομικών, ιστορικών, πολιτικών κ.ά.), που φανερώνουν την ευρυμάθεια και το βάθος των γνώσεών του (είναι χαρακτηριστικό ότι έγραφε ποιήματα και μελετούσε συστηματικά τους αρχαίους συγγραφείς έως το τέλος της ζωής του).

 

Το 1863 άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του, τα οποία εκδόθηκαν το 1889, μετά τον θάνατό του (αυτή ήταν η επιθυμία του), από τη χήρα του, Αριάδνη Σαριπόλου.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image