Μάντρες

Το χωριό Μάντρες της Μόρφου

Image

Μικρό ελληνικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, περί τα 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας.  

 

Γεωγραφία

Οι Μάντρες είναι κτισμένες σε μέσο υψόμετρο 280 μέτρων και το τοπίο τους είναι διαμελισμένο από το ποτάμιο δίκτυο του Γαϊδουροπνίκτη, παραπόταμου του ποταμού της Ελιάς.

 Από γεωλογικής απόψεως, ο οικισμός βρίσκεται πάνω στις λάβες του πυριγενούς συμπλέγματος του Τροόδους πάνω στις οποίες αναπτύχθηκαν φαιοχώματα.

 

Βλέπε Βίντεο:

Μάντρες Μόρφου 

 

Οι Μάντρες δέχονται μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 350 χιλιοστόμετρα. Πολύ κοντά στα νότια του οικισμού αρχίζει το δάσος Αδελφοί με ποικίλη άγρια φυσική βλάστηση.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, οι Μάντρες συνδέονται με σκυρόστρωτο δρόμο στα δυτικά με τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους.

 

Πληθυσμός

Το χωριό γνώρισε πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881
1891
1901
1911 26 
1921 32 
1931 50 
1946
1960
1973
1976

 

Στις απογραφές πληθυσμού του 1946 και του 1973 το χωριό εμφανίζεται εγκαταλειμμένο.   Από την επίσημη απογραφή πληθυσμού του 1982 και εξής ο πληθυσμός των Μαντρών συνυπολογιζόταν με τον πληθυσμό του γειτονικού χωριού Κάτω Κουτραφάς, στα διοικητικά όρια του οποίου σήμερα περιλαμβάνονται.

 

Ιστορία 

Το χωριό δεν φαίνεται να είχε γνωρίσει ποτέ μεγάλη ανάπτυξη. Ιδρύθηκε στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας από βοσκούς που είχαν κατασκευάσει εκεί τις μάντρες τους, από τις οποίες είχε πάρει και την ονομασία του. Ο οικισμός βρίσκεται σημειωμένος στον χάρτη του ντε Μας Λατρί (1862).

Βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της γεωγραφικής επικράτειας του χωριού Κάτω Κουτραφάς. Αποτελεί οικισμό ο οποίος είχε δημιουργηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με τον Κάτω Κουτραφά, στις αρχές της Φραγκοκρατίας και χρησιμοποιόταν σαν μέρος για την καλοκαιρινή μετακίνηση των κοπαδιών. 

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια