Καττιμέριν

Image

Είδος παραδοσιακού κυπριακού γλυκίσματος. Παρασκευαζόταν σε παλαιότερες εποχές σε όλη σχεδόν την Κύπρο από τις οικοκυρές και παρασκευάζεται ακόμη σε περιορισμένη κλίμακα. Η παρασκευή του καττιμερκού είναι απλή: Αφού πλαστεί ζύμη από αλεύρι, ανοίγεται σε λεπτό φύλλο. Το φύλλο αλείβεται με λάδι και πασπαλίζεται με μπαχαρικά (αρτύματα, κανέλα), και λίγη ζάχαρη. Τυλίγεται κατόπιν σε ρολό και κόβεται σε μικρότερα κομμάτια. Αυτά πιέζονται και γίνονται περίπου στρογγυλές πλάκες που στη συνέχεια τηγανίζονται σε λάδι. Σερβίρονται αφού πασπαλιστούν πάλι με λίγη ζάχαρη και ροδόσταγμα, ή ακόμη κι έψημαν όταν υπάρχει.

 

Σε μερικά μέρη της Κύπρου, κυρίως τα πεδινά, παρόμοια παρασκευάσματα ήσαν οι λεγόμενες τσιππόπιττες, δηλαδή πίττες από τσίππαν (= πάχος φρέσκου γάλακτος). Η τσίππα προστίθεται στο φύλλο πριν αυτό τυλιχθεί σε ρολό.

 

Στη Μεσαορία παρασκευάζονταν επίσης οι πολύ εύγευστες καφουρόπιττες, παρόμοιες με τις τσιππόπιττες όπου όμως αντί τσίππα εχρησιμοποιείτο καφούριν (=αφρός) φρέσκου γάλακτος. Ο αφρός αυτός παίρνεται αφού το φρέσκο γάλα βραστεί σε φωτιά.