Κούρος Κυριακός

Image

Πρέσβης - γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ. Ο  Κυριακός Κούρος γεννήθηκε στις 26 Μάιου 1963 στη Λευκωσία.  Φοίτησε στο Λύκειο Αρρένων Κύκκου  στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας. Είναι γιος του Παντελή Κούρου ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός παρά τω προέδρω επί της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη με καταγωγή από το Τρίκωμο. Θείος του ήταν ο Ανδρέας Κούρος, υπουργός παιδείας επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

 

Πολιτική

Διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών στις 3 Απριλίου 2023. Από τον Μάρτιο 2018 μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του, υπηρετούσε ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Επιπρόσθετα, από τον Σεπτέμβριο 2015 είχε τοποθετηθεί στην Προεδρία για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, περιλαμβανομένων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και του Εκπροσώπου του Προέδρου στο Γεωστρατηγικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 κατείχε παράλληλα, τη θέση του Επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

 

Καριέρα 

Ο Πρέσβης Κούρος εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1996. Από τότε, υπηρέτησε τόσο στο εξωτερικό όσο και σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2012 διορίστηκε Πρέσβης της Κύπρου στις Κάτω Χώρες και Μόνιμος Εκπρόσωπος στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW).

 

Το 2006 διορίστηκε Επιτετραμμένος της Δημοκρατίας στο Λίβανο, ενώ το 2009 διαπιστεύτηκε ως ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στη χώρα, με έδρα τη Βηρυτό. Αντιμετώπισε δύο συρράξεις και το τρομοκρατικό κύμα την περίοδο 2006-2008, διευκολύνοντας την εκκένωση χιλιάδων Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, παρέχοντας προξενική στήριξη σε όσους είχαν ανάγκη, υπό άκρως επικίνδυνες συνθήκες. Για αυτή του τη δράση, του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Κέδρου από την Κυβέρνηση του Λιβάνου.

 

Υπηρέτησε, επίσης, στις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και τη Γενεύη. Διετέλεσε Υπουργικός Απεσταλμένος στη Λιβύη (Ιούλιος 2012) και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Αναζήτηση των Αγνοουμένων από την Τουρκική Εισβολή του 1974 (1998-2002).

 

Δημοσιογραφία

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Από το 1990 εργάστηκε ως συντάκτης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και από το 1994 ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα), Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο Βάσω Κούρου και έχει ένα ενήλικο τέκνο.

 

 

Πηγή:

  1. www.Polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image