Αμμόχωστος πόλη

Εκδηλώσεις

Image

Σε παλαιότερες εποχές, όταν η Αμμόχωστος ήταν ένα μεγάλο χωριό αντί μια μικρή πόλη, οι διάφορες εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί και πρόσφεραν ψυχαγωγία στους κατοίκους, ήσαν περισσότερο θρησκευτικές τελετές και πανηγύρια. Το πανηγύρι του Κατακλυσμού ήταν ταυτόχρονα θρησκευτική τελετή στην παραλία αλλά και εμπορική σύναξη κατά τα παλιά χρόνια. Η γιορτή του Κατακλυσμού ήταν μόνιμη γιορτή της Αμμοχώστου, που συνεχιζόταν μέχρι και την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους εισβολείς το 1974. Τα τελευταία χρόνια ο Κατακλυσμός γιορταζόταν με μεγάλη λαμπρότητα, συμμετείχε ολόκληρο το ιερατείο και κατά κανόνα παρευρισκόταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

 

Παλαιότερα, τρία μεγάλα πανηγύρια που γίνονταν στην Αμμόχωστο πρόσφεραν ευκαιρίες ψυχαγωγίας αλλά και ποικίλων εμπορικών συναλλαγών αφού σ' αυτά συμμετείχαν πλανόδιοι έμποροι από πολλά μέρη της Κύπρου. Τα πανηγύρια αυτά ήσαν εκείνα του Αγίου Λουκά, της Ελιάς και του (γειτονικού) Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Ευκαιρία για ψυχαγωγία αποτελούσαν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα οι διάφοροι μαθητικοί αγώνες και οι σχολικές τελετές και, λίγο αργότερα, οι εκδηλώσεις που οργανώνονταν από τον σύλλογο Ανόρθωσις*, ενώ από το 1910 εμφανίστηκαν στην πόλη και οι πρώτοι ερασιτεχνικοί θεατρικοί όμιλοι. Το 1913 έφθασε στην πόλη κι ο κινηματογράφος (βωβός βέβαια), που άρχισε να συναγωνίζεται τον Καραγκιόζη. Ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οργάνωνε κι ο «Φιλόπτωχος Σύλλογος» της πόλης που ιδρύθηκε πριν από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, όπως και η «Ελληνική Λέσχη». Στο διάστημα του μεσοπολέμου, διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οργάνωνε το «Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου» που ιδρύθηκε το 1930.

 

Ένα βασικό είδος ψυχαγωγίας ήσαν οι διάφοροι χοροί που οργανώνονταν είτε για κοινωνικούς σκοπούς, όπως ο ετήσιος χορός του νοσοκομείου κι ο ετήσιος χορός του «Φιλοπτώχου Συλλόγου», είτε για να δίνουν ευκαιρίες κοινωνικών επαφών, όπως διάφοροι χοροί που οργανώνονταν κατά τις Απόκριες και με άλλες ευκαιρίες ή και χωρίς κάποια ευκαιρία.

 

Οι Απόκριες γιορτάζονταν επίσης στην Αμμόχωστο με παρελάσεις μασκαρεμένων, κυρίως νεαρών μαθητών, και με τη συμμετοχή οργάνων (μαντολίνων ιδίως).

 

Πιο πρόσφατα, και μέχρι το 1974, στην πόλη οργανώνονταν διάφορα φεστιβάλ με κυριότερη τη Γιορτή του Πορτοκαλιού, κατά την οποία ετιμάτο το σημαντικό αυτό προϊόν της πόλης. Δημόσιοι χώροι στην πόλη διακοσμούνταν με χιλιάδες πορτοκάλια σε ποικίλες παραστάσεις, καθώς επίσης, και διακοσμημένα, πάντα με πορτοκάλια, άρματα, που παρέλαυναν στην πόλη. Φυσικά συμμετείχε, όπως και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, η φιλαρμονική της Αμμοχώστου. Τα Ανθεστήρια, γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης, γιορτάζονταν επίσης στην Αμμόχωστο. Στις αρχές του Ιουνίου οργανωνόταν στην πόλη Λαϊκό Πανηγύρι.

 

Εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, που σχετίζονταν και με τον αθλητισμό, οργανώνονταν στην Αμμόχωστο κι είχαν σχέση με τη θάλασσα. Τέτοιοι ήσαν οι ναυτικοί αγώνες και οι διεθνείς αγώνες ταχυπλόων σκαφών.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image