Κουτσελίνη - Ιωαννίδου Μαρία

Image

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στη Λευκωσία και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στα παιδαγωγικά και στην ανάπτυξη προγραμμάτων. Είναι αδελφή του Ουράνιου Ιωαννίδη, του Δώρου Ιωαννίδη και της Ζέτας Ιωαννίδου Αιμιλιανίδου

 

Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, όπου συνεργάστηκε για τη συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων και βιβλίων για τον καθηγητή. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια και από τον Απρίλιο του 2009 ως καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 Η Μαίρη Κουτσελίνη είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κύπρου, του οποίου ήταν πρόεδρος από το 2010 μέχρι το 2016, και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων του Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Προγραμμάτων, Συγκριτική Παιδαγωγική και Διδασκαλία» του Τμήματος καθώς και το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές Φύλου».

 

Συμμετέχει στην Επιτροπή Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στη Μικτή Επιτροπή Ανάπτυξης και Αξιολόγησης του Προγράμματος Προ-υπηρεσιακής Κατάρτισης Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Συμβουλευτική Επιτροπή Αξιολόγησης και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και σε μεγάλο αριθμό τεχνικών επιτροπών αξιολόγησης προγραμμάτων και προσωπικού. Προΐσταται ως συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και είναι ενεργό μέλος σε διεθνείς ακαδημαϊκές οργανώσεις (π.χ. Association for supervision and curriculum development (ASCD-USA), European Association for Research on learning and instruction (EARLI), Children's Identity and Citizenship in Europe (CICE)). Πρόσφατα διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

 

Μελέτες

Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων εκπαιδευτικών οργανώσεων και πνευματικών σωματείων της Κύπρου και μέλος της επιτροπής εκδόσεως του περιοδικού σύγχρονου προβληματισμού Κυπριακή Μαρτυρία.

 

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το δοκίμιο και τη μελέτη και δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά κείμενα λογοτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου. Εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα έργα:

 

  1. Η Δοκιμασία της Αναζήτησης, φιλοσοφικό δοκίμιο (1985. Βραβεύτηκε με τον έπαινο του διαγωνισμού για τα λογοτεχνικά βραβεία του κυπριακού υπουργείου Παιδείας).
  2. Επίκαιρος Λόγος, δοκίμια σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού (1987).
  3. Θάνατος και Ανάσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου - μια ανάγνωση, λογοτεχνικό δοκίμιο (1987).
  4. Ενεργητική Μάθηση και Συνεργασία (1989).
  5. Δοκιμές στον Αρχαίο Λόγο, δοκίμια σε θέματα αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας (1990).
  6. Ενεργητική μάθηση και θεραπευτική εργασία : εφαρμογή στη διδασκαλία των ελληνικών και της ιστορίας (1992).
  7. Η εκπαιδευτική πολιτική και το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στην Κύπρο (1997).
  8. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα ως προϊόν και ως πράξη (1997).
  9. Διαφοροποίηση διδασκαλίας-μάθησης σε τάξεις μικτής ικανότητας : φιλοσοφία και έννοια προσεγγίσεις και εφαρμογές (2006).

 

Συνολικά συνέγραψε 15 βιβλία παιδαγωγικού περιεχομένου και περισσότερα από 150 άρθρα και προσκεκλημένα κεφάλαια σε διεθνείς εκδόσεις, με σύστημα κριτών και έχει επιβλέψει την έρευνα και τη διδακτορική διατριβή 15 νέων διδακτόρων στο πρόγραμμα Αναλυτικά προγράμματα και Διδασκαλία.

 

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και μέλος ακαδημαϊκών συνδέσμων και επιτροπών έκδοσης ακαδημαϊκών περιοδικών.Είναι επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image