Ναθαναήλ Φάνος

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1941 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2010. Υπηρέτησε ως μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, εργαζόμενος στη φιλαρμονική της.

 

Έγραψε πολλά κυπριακά σκετς για το ραδιόφωνο, μερικά δε απ' αυτά διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς του ΡΙΚ. Αργότερα ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες. Μερικές απ' αυτές είναι: «Θάνατος με δόσεις», «Λουίζα - Μαρίνα - Μέντιουμ», «Ο Πετεινός», «Ο άνδρας μου ο Σκάπουλλος», «Αγάπη και Αίμα», «Μια άλλη Μαρία» κλπ.

 

Βλέπε βίντεο- Ψηφιακός Ηρόδοτος/Αρχείο ΡΙΚ

 

Εξέδωσε την ποιητική συλλογή Δεῦτε Λάβωμεν Φῶς, εμπνευσμένη από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 -1959. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και θεατρικά μονόπρακτα εμπνευσμένα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Εξέδωσε επίσης τη συλλογή θεατρικών έργων Μνήμες Αγώνα (1997).

 

Το 2005, με απόφαση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, ο  Φάνος Ναθαναήλ τιμήθηκε για την προσφορά του και ειδικότερα για το ότι «έδωσε μοναδικά θεατρικά έργα για τον αγώνα που καταξιώνουν τη θυσία των παλικαριών της Κύπρου και προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις αρετές και τις αξίες που οι αγωνιστές υπηρετούσαν».

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image