Καζόλντο Σίγκμουντ ντι, κόμης

Image

Ιταλός ευγενής του 16ου αιώνα, κόμης του Καζόλντο, που το 1570 βρέθηκε εθελοντικά στην Κύπρο όπου και πήρε μέρος στον πόλεμο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων.

 

Ο κόμης Σίγκμουντ ντι Καζόλντο περιλαμβανόταν μεταξύ των εθελοντών που ξεκίνησαν από τη Βενετία για να έλθουν να πολεμήσουν στην Κύπρο μετά την εκδήλωση της οθωμανικής πρόθεσης για κατάληψη του νησιού, υπό την αρχηγία του Ιερωνύμου Μαρτινέγκο. Ο Μαρτινέγκο είχε στρατολογήσει πέραν των 2.000 ανδρών, επικεφαλής των οποίων είχε τεθεί ο ίδιος.

 

Όμως καθ' οδόν ασθένησε και πέθανε (στην Κέρκυρα). Το εκστρατευτικό σώμα του όμως συνέχισε να ταξιδεύει και έφθασε στην Κύπρο (περίπου 1.300 άνδρες) μεταφέροντας και τον νεκρό αρχηγό του, που ετάφη με τιμές στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία. Αυτό το σώμα των 1.300 περίπου ανδρών αφίχθη στην Αμμόχωστο στις 5 Μαΐου 1570, όπως μας πληροφορεί ο λοχαγός Αντζελο Γκάττο στη γνωστή «Διήγησίν» του, ο οποίος είχε πολεμήσει τότε στην Αμμόχωστο επίσης.

 

Μαζί με το σώμα του Ιερωνύμου Μαρτινέγκο έφθασε τότε και ο κόμης Σίγκμουντ (Σιγισμούνδος) ντι Καζόλντο, ο οποίος και παρέμεινε για υπηρεσία στην πόλη της Αμμοχώστου. Εκεί υπηρέτησε για ένα και πλέον χρόνο, αρχικά συμμετέχοντας στις προετοιμασίες για την αντίσταση στην πολιορκία, και στη συνέχεια παίρνοντας μέρος στον πόλεμο. Στις 29 Μαΐου του 1571, κατά τη διάρκεια σφοδρών τουρκικών πυρών, ο κόμης Σίγκμουντ πληγώθηκε ενώ αγωνιζόταν επικεφαλής λόχου Ιταλών στρατιωτών. Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ η πολιορκία συνεχιζόταν, ο κόμης Σίγκμουντ πέθανε και ετάφη στην Αμμόχωστο.