Κλεάνθους Κώστας

Ποιητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1945 και στη συνέχεια προσελήφθη στον οργανισμό Cable and Wireless, αργότερα Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στην οποία συνέχισε να εργάζεται μέχρι τον Απρίλιο του 1985 οπότε αφυπηρέτησε.

 

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και δημοσίευσε πολλά ποιήματα κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου. Ποιήματά του μεταφράστηκαν επίσης σε αρκετές γλώσσες (βουλγάρικη, γαλλική, ρωσική και τουρκική). Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:

 

1. Σφεντόνες (Λευκωσία, 1959)

2. Προσφορά (Λευκωσία, 1962)

3. Αδελφέ μου Οσμάν (Λευκωσία, 1975)

4. Σταθήκαμε  Όρθιοι (Λευκωσία, 1984)

 

Η ποιητική του σύνθεση Αδελφέ μου Οσμάν μελοποιήθηκε από τον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα και κυκλοφόρησε σε δίσκο.

 

Ο Κώστας Κλεάνθους ασχολήθηκε και με τη σατιρική ποίηση. Πολλά σατιρικά ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Σατιρική» (στην οποία έγραφε με τα ψευδώνυμα «Κυπρίνος» και «Βάγγος») και στην εφημερίδα «Χαραυγή» (με το ψευδώνυμο «Ασμοδαίος»).

 

Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική και υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου στην οποία έπαιζε βιόλα. Συμμετείχε επίσης κατά καιρούς και σε άλλες ορχήστρες. Ο ίδιος έγραψε μουσική για διάφορα θεατρικά έργα, καθώς και επιθεωρησιακή μουσική.

 

Η ποίηση του Κώστα Κλεάνθους διακρίνεται για τη μετρική αρτιότητα του στίχου και τη μουσικότητά της. Είναι συνήθως λυρική αλλά και πολιτική (κυρίως η συλλογή Αδελφέ μου Οσμάν, στην οποία υπενθυμίζει την παλαιά φιλία των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου που χάθηκε εξαιτίας των τραγικών γεγονότων), ενώ στη σατιρική του ποίηση ασκεί τόσο πολιτική όσο και κοινωνική κριτική. Έγραψε τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε ελεύθερους στίχους.