Κληρίδης Ξάνθος

Image

Νομικός, αδελφός του πολιτικού Γλαύκου Κληρίδη και της Χρυσάνθης Κληρίδη και γιος του νομικού και πολιτευτή Ιωάννη Κληρίδη. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925.  Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 2001 σε ηλικία 78 ετών.

 

Το 1942 κατετάγη ως εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα και υπηρέτησε μέχρι το τέλος του πολέμου σε διάφορα μέτωπα στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου πήγε στην Αγγλία το 1947, όπου σπούδασε νομικά στο Γκρέυς Ίνν του Λονδίνου. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου, από το 1951, άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Για σύντομο χρονικό διάστημα, το 1959 - 60, διετέλεσε υπεύθυνος - ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Εθνική», που αντιπολιτεύθηκε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο ίδιος έγραψε αρκετά πολιτικά άρθρα. Το 1961 εξελέγη γραμματέας του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και στην ίδια θέση επανεξελέγη το 1964. Διετέλεσε επίσης γραμματέας του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου.

 

Ο Ξάνθος Κληρίδης εκλέγηκε βουλευτής το 1970 με το ψηφοδέλτιο του Ενιαίου Κόμματος και είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων και μέλος δυο άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. 

 

Κατά το 1974, όταν πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος, οπότε για σύντομο διάστημα αντικατέστησε τον αδελφό του Γλαύκο Κληρίδη στην προεδρία της Βουλής, όταν ο τελευταίος ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Βουλής, ο Ξάνθος Κληρίδης αντικατέστησε τον Γλαύκο Κληρίδη και ως προεδρεύων της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της απουσίας του δεύτερου στη Γενεύη, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Υπήρξε επίσης από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΔΗΣΥ.  Μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή το 1976 επέστρεψε στη μάχιμη δικηγορία

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια