Σουτσούογλου Φαίζ

Τουρκοκύπριος Πολιτικός

Image

Τουρκοκύπριος Πολιτικός. Ο Φαίζ Σουτσούογλου (Faiz Sucuoğlu) γεννήθηκε στην Πόλη της Χρυσοχούς  στις 27 Αυγούστου 1961. Ο πατέρας του, Μεχμέτ Σαλίχ Σουτσούογλου (πέθανε το 2018), υπηρέτησε αργότερα ως υφυπουργός του Υπουργείου Εποικισμού της Βόρειας Κύπρου. Υπήρξε μέλος του Δεξιού τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας και θεωρείται μετριοπαθής στις απόψεις του.

 

Αφού αποφοίτησε από το Lefkoşa Türk Lisesi (Τουρκικό Λύκειο Λευκωσίας), κέρδισε υποτροφία από τη γερμανική κυβέρνηση για να σπουδάσει ιατρική στη χώρα αυτή. Ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση σπουδάζοντας τα δύο τελευταία χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Çapa της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία στο νοσοκομείο Zeynep Kamil της Κωνσταντινούπολης και εργάστηκε εκεί μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του μέχρι το 1993, οπότε και επέστρεψε στην Κύπρο. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο στρατό και άνοιξε την ιδιωτική του κλινική, όπου εργάστηκε για 20 χρόνια.

 

Καριέρα
Διετέλεσε γραμματέας της Επαρχίας Λευκωσίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας  (UBP) μεταξύ 2011 και 2013. Στις εκλογές του 2013 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας για το UBP. Διετέλεσε υπουργός Τουρισμού στο υπουργικό συμβούλιο Καλιοντσού - Kalyoncu το 2013 και υπουργός Υγείας (16 Απριλίου 2016)  στο υπουργικό συμβούλιο Όζγκιουρκούν - Özgürgün το 2016-2017. Επανεξελέγη βουλευτής το 2018.

 

Εξελέγη αρχηγός του UBP στις 31 Οκτωβρίου 2021, συγκεντρώνοντας τις ψήφους του 60,6% των μελών του κόμματος.

 

Την 1η Νοεμβρίου 2021 πήρε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση στα Κατέχομενα και ανέλαβε καθήκοντα λεγόμενου πρωθυπουργού της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" στις 5 Νοεμβρίου 2021. Το Κόμμα του κέρδισε τις λεγόμενες Βουλευτικές εκλογές το Γεννάρη του 2022 επιτρέποντας του να παραμείνει επικεφαλής της Τ/κ Κυβέρνησης.

 

 

Πηγές:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  • Wikipedia