Κόλτι ή Κόλφι Ματθαίος

Image

Αμμοχωστιανός ευγενής που έζησε κι έδρασε στην πόλη του καθ' όλη τη διάρκεια της επικής 11μηνης αντίστασης κατά των Οθωμανών το 1570-71. Κατά την εισβολή των Οθωμανών υπό τον Λαλά Μουσταφά  στην Κύπρο και τη σκληρή πολιορκία της Αμμοχώστου, ο Ματθαίος Κόλτι αγωνίστηκε ενισχύοντας τη φρουρά των υπερασπιστών της Αμμοχώστου ως ένας από τους Αμμοχωστιανούς πολίτες που είχαν τεθεί επικεφαλής του πληθυσμού της πόλης.

 

Τόσο ο Άγγελος Γάττος, όσο κι ο Ρικκοπόνι, ο Ποδοκάταρο, ο Παρούτα και ο Μοροζίνι, τον αναφέρουν ως Ματθαίο Κόλτι (Colti). Ο Μαρτινέγκο και ο Μανολέσσο τον αναφέρουν ως Ματθαίο Κόλφι (Colfi). Ο Μπρενζόνε τον αναφέρει με το επίθετο Κόλφο (Colfo). Ο Παρούτα γράφει ότι ο Ματθαίος Γκόλφι (Golfi)— που ήταν κατά πάσαν πιθανότητα ο Κόλτι — εκπροσώπησε τον άμαχο πληθυσμό της Αμμοχώστου και μίλησε εκ μέρους του, όταν υπεβλήθη προς τους διοικητές της πόλης η αξίωση να διαπραγματευθούν με τους Οθωμανούς - Τούρκους πολιορκητές για να την παραδώσουν. Η πρόταση για παράδοση της πόλης υποστηρίχθηκε από τον Κόλτι και άλλους όταν, ύστερα από σκληρότατη πολιορκία 11 μηνών, είχαν τελειώσει όλες οι προμήθειες τροφίμων και πολεμοφοδίων κι ο λαός βρισκόταν σε κατάσταση λιμοκτονίας, ενώ η από καιρού αναμενόμενη βοήθεια από την Ευρώπη δεν έφθασε ποτέ.

 

Ομηρος 

Την 1η Αυγούστου του 1571, όταν πάρθηκε η απόφαση να παραδοθεί η πόλη στους Τούρκους, κι άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της παράδοσης (τους οποίους οι Τούρκοι δεν τήρησαν), ο Ματθαίος Κόλτι μαζί με τον κόμητα Ηρακλή Μαρτινέγκο, ήσαν οι δυο Αμμοχωστιανοί ευγενείς που εστάλησαν ως όμηροι στο τουρκικό στρατόπεδο, εγγυώμενοι έτσι με τη ζωή τους τη ζωή των Τούρκων εκπροσώπων στις διαπραγματεύσεις.

 

Μετά την παράδοση της Αμμοχώστου, οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν κανένα από τους όρους της συμφωνίας και επιδόθηκαν σε σφαγές, λεηλασίες και κάθε είδους ωμότητες. Όμως, κατά τον Παρούτα, οι δυο όμηροι Ηρακλής Μαρτινέγκο και Ματθαίος Κόλτι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Επίσης, κατά τον Ποδοκάταρο, ο Ματθαίος Κόλτι ήταν ένας από τους Αμμοχωστιανούς που αν και συνελήφθησαν, αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι επειδή ήταν πολίτες και όχι Βενετοί ή άλλοι στρατιωτικοί.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια