Κορδύλια

Image

Σύμπλεγμα από μικρά νησάκια, στα νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη από τους Τούρκους  χερσόνησο της Καρπασίας.

 

Τα νησάκια, τέσσερα τον αριθμό, βρίσκονται στη βόρεια ακτή, περί τα 5 χιλιόμετρα από το άκρο του ακρωτηρίου που βρίσκεται και το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και τα νησάκια Κλείδες. Η περιοχή τους, που επίσης ονομάζεται Κορδύλια, είναι μία από τις ωραιότερες ακτές της Κύπρου. Πρόκειται για δύο διπλανούς μικρούς κόλπους, των οποίων η είσοδος κοσμείται από τα τέσσερα μικροσκοπικά νησάκια. Ο ανατολικός κόλπος περιβάλλεται από απόκρημνη βραχώδη ακτή, το ίδιο και ο δυτικός, ο οποίος όμως καταλήγει σε ωραία και στενή αμμώδη ακτή. Μία πηγή γλυκού νερού ψηλά στην απόκρημνη ακτή, χύνεται στον δυτικό κόλπο και αποτελεί χώρο από όπου πίνουν νερό κατσίκες, γαϊδούρια και άλλα ζώα που περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή, καθώς και πουλιά.

 

Τα τέσσερα μικροσκοπικά νησάκια τα επισκέπτονται γλάροι. Παράγεται επίσης σ’ αυτά ωραίας ποιότητας αλάτι, ενώ βλαστάνουν και λίγα κίρταμα. Ερείπια παλαιού αγροτικού σπιτιού υπάρχουν στην περιοχή των δύο κόλπων, απέναντι από τα νησάκια, όπου φυτρώνουν κυρίως αόρατοι αλλά και ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια