Κόρνος - Βουνό δάσος

Image

Μικρό δάσος έκτασης 94,6 εκταρίων, (707 σκαλών), στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου που εμπίπτει στην επαρχία Κερύνειας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού Βασίλεια, στη διοικητική έκταση του οποίου περιλαμβάνεται.

 

Το δάσος Κόρνος - Βουνό εκτείνεται κατά μήκος της κορυφογραμμής του δυτικού τμήματος του Πενταδάκτυλου. Το υψόμετρο από τα 500 μ. κοντά στα βόρειά του σύνορα, αυξάνεται στα 946 μ. (κορφή Κόρνος) στα νότιά του. Το ανάγλυφο δεν είναι μόνο επικλινές αλλά και διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που πηγάζουν από τον Πενταδάκτυλο και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας στα βόρεια του δάσους.

 

Από γεωλογικής απόψεως, η έκταση του δάσους βρίσκεται πάνω στους σκληρούς ασβεστόλιθους του Πενταδάκτυλου που κατά τόπους έχουν μαρμαροποιηθεί. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν εδάφη τέρρα ρόζα. Η περιοχή δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 550 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος προσεγγίζεται από σκυρόστρωτο δρόμο που διασχίζει το γειτονικό δάσος Λαπήθου - Καραβά και στη συνέχεια περνά από τα νότιά του σύνορα. Κυριότερα είδη βλάστησης του δάσους είναι κυπαρίσσια (που κυριαρχούν), πεύκα, αγριοελιές, αγριοτερατσιές, στερατζ΄ιές, αντζουλόβατοι, περνιές, σπαλαθκιές, η χαρακτηριστική σαψισ΄ιά, κ.ά.